Utorak, 1 Oktobra, 2024
Rubrika:

Pokret Solidarnosti: Vlasnik broda Ketrin zatražio od Portugala da povuče zastavu, za sada ne može uploviti ni u jednu luku

Kako su kazali, međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo počinjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja

U toku je traženje nove zastave za Brod Ketrin jer još ni jedna država nije dala dozvolu za svoju zastavu, što se svakog trenutka može promijeniti. Brod neće moći za sada uploviti do tada ni u jednu luku i moraće ostati na pučini, saopšteio je Pokret solidarnosti.

Kako su kazali, međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo počinjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja.

“Države koje nastavljaju sa transferom oružja Izraelu stoga djeluju suprotno svojim obavezama prema zajedničkom članu 1. Ženevskih konvencija i moraju hitno djelovati kako bi spriječile sve takve transfere”, kazali su iz Pokreta solidarnosti.

Nadalje, kao države potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, Crna Gora se obavezale na uspostavljanje najviših mogućih zajedničkih međunarodnih standarda za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem u cilju smanjenja ljudske patnje.

“Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno uvede embargo na oružje Izraelu i poštuje međunarodno humanitarno pravo i time prekine svoje saučesništvo u izvšrenju teških kršenja i genocida nad palestinskim narodom”, dodaju u saopštenju,

Iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom Crne Gore poručuju da će budno će pratiti kretanje broda i biti pripravan da djeluje i spriječi saučesništvo Crne Gore u genocidu nad palestinskim narodom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve