Utorak, 1 Oktobra, 2024
Rubrika:

U Nikšiću 11 oboljelih osoba od kju groznice, među njima dva veterinara i tehničar

''Jedna osoba je iz Bara, ali trenutno boravi u Nikšiću. Od ukupnog broja oboljelih dva su veterinara i jedan veterinarski tehničar'', kazala je Drašković

Epidemiološkinja Doma zdravlja Nikšić dr Ivona Drašković za Portal RTNK je kazala da je trenutno na području nikšićke opštine 11 osoba oboljelo od kju groznice.

„Jedna osoba je iz Bara, ali trenutno boravi u Nikšiću. Od ukupnog broja oboljelih dva su veterinara i jedan veterinarski tehničar“, kazala je Drašković.

Među oboljelim dvoje ih je koji imaju upalu pluća, ali dr Drašković kaže da se rade detaljnji pregledi i laboratorijske analize kod svih zaraženih.

„Pod nadzorom u Nikšiću trenutno je 20 osoba“, rekla je Drašković.

Veterinarska inspektorka Slavica Sudžum za Portal RTNK je istakla da je kju groznica prisutna na deset farmi stoke u Nikšiću. Samo na dvije, kazala je Sudžum, veći je broj grla. Sudžum kaže da od ukupnog broja farmi gdje se pojavila kju groznica na nekoliko je po jedno grlo stoke koje je zaraženo.

„ Stalno se rade analize, čak se i ponavljaju pa tačan broj ne mogu kažem, ali uglavnom trenutno kod oko 50 grla stoke je molekularno pozitivno na tu bolest i ona će sigurno biti eutanazirana. Gotovo da ne postoji mogućnost da će broj zaražene stoke biti manji, ali postoji da će taj broj biti malo veći“, naglasila je Sudžum.

Kako je istakla na svim farmama u Nikšiću sprovode se mjere i preporuke koje je od pojave kju groznice izdala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve