Utorak, 1 Oktobra, 2024
Rubrika:

Rute preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a

Rute je rekao da ''jedva čeka da krene na posao''

Novi šef NATO-a Mark Rute preuzeo je vođenje vojnog saveza od odlazećeg šefa NATO-a Jensa Stoltenberga na ceremoniji u Briselu. U svom govoru nakon što je formalno prihvatio dužnost, Rute je umanjio strahove od uticaja potencijalne pobjede Donalda Trampa na predstojećim izborima za predsjednika SAD i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu.

Kako prenose mediji koji su prisustvovali ceremoniji, njih dvojica su se srdačno pozdravili ispred sjedišta alijanse u Briselu, prije nego što su položili vijenac poginulim vojnicima, okruženi zastavama 32 članice zemlje.

“Mark ima savršene predispozicije da postane veliki generalni sekretar”, rekao je vidno emotivni Stoltenberg na kraju decenije na funkciji.

Rute je rekao da “jedva čeka da krene na posao”. Rekao je da će njegovi prioriteti biti podrška NATO-a Ukrajini, s obzirom da rat već u trećoj godini, povećanje troškova za odbranu i jačanje partnerstava koja je alijansa uspostavila sa drugim zemljama širom svijeta, posebno u Aziji i na Bliskom istoku.

Rute je takođe naglasio važnost održavanja transatlantske veze između Sjedinjenih Država, Kanade i Evrope i izrazio uvjerenje da može dobro sarađivati ​​sa bilo kim ko u novembru uđe u Bijelu kuću.

NATO je bio u ozbiljnoj krizi, posebno tokom predsjedničkog mandata Donalda Trampa, ali nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, članice su odlučile da ojačaju savez i da povećaju izdvajanja za odbranu. Švedska i Finska, dvije tradicionalno neutralne zemlje, postale su članice alijanse, uprkos protivljenju Rusije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve