Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Rubrika:

Marin Le Pen pred sudom zbog optužbi za zloupotrebu sredstava EU

Suđenje Marin Le Pen počinje gotovo deset godina poslije početka istrage i prilika je da se raščisti s optužbama koje je ona uvijek poricala, nastojeći da dotjera imidž stranke kako bi je učinila prikladnom za vladu

Dugogodišnja čelnica francuske ekstremno desne stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen izaći će danas pred pariski krivični sud zajedno sa još 26 osoba zbog navodne zloupotrebe sredstava Evropske unije, javlja Frans 24 (France 24).

Suđenje Marin Le Pen počinje gotovo deset godina poslije početka istrage i prilika je da se raščisti s optužbama koje je ona uvijek poricala, nastojeći da dotjera imidž stranke kako bi je učinila prikladnom za vladu.

Međutim, to takođe nosi rizik da se skreme pažnja javnosti na stalne probleme Nacionalnog okupljanja sa zakonom.

Stranački zvaničnici, zaposleni, bivši poslanici i pomoćnici poslanika u Evropskom parlamentu terete se da su koristili novac namijenjen za rad u parlamentu Evropske unije za plaćanje osoblja koje je radilo za Nacionalno okupljanje, u to vrijeme kada se ta stranka zvala Nacionalni front.

Evroposlanicima su sredstva dodjeljivana za pokrivanje troškova, uključujući njihove pomoćnike, ali nije predviđeno da ih koriste za unakrsno finansiranje stranačkih aktivnosti.

Mnoge evropske političke stranke – posebno one manje koje imaju pravo na i na nacionalna sredstva – koristile su novac EU za zapošljavanje perspektivnih talenata kao pomoćnika poslanicima u Evropskom parlamentu.

Istražitelji su proučili slučajeve 49 asistenta poslanika Nacionalnog okupljanja u posljednja tri mandata Evropskog parlamenta, a optužili su 11 poslanika RN u skupštini EU, uključujući Marin Le Pen i njenog oca, za zloutrebu sredstava EU, a za primanje sredstava optužili su 13 asistenata.

Suđenje će trajati do 27. novembra, aŽan-Mari Le Pen (96) iz zdravstvenih razloga neće prisustvovati ročištima.

Stranka Marin le Pen, koja je dio grupe euroskeptičnih i nacionalističkih stranaka u EP i zalaže se za politiku ‘Francuska na prvom mjestu’ o pitanjima od imigracije, energetskih tržišta i poljoprivrede, poriče optužbe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve