Nedjelja, 29 Septembra, 2024
Rubrika:

Američka komanda kaže da je u vazdušnim napadima ubijeno 37 ”terorističkih operativaca” u Siriji

Ova objava dolazi s porastom tenzija na Bliskom istoku usred izraelskog rata u Gazi i velike eskalacije nasilja između Izraela i militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, a koju SAD smatraju terorističkom

Centralna komanda SAD-a (Centcom) objavila je 29. septembra da je izvela dva vazdušna napada u Siriji u kojima su ubijene desetine terorističkih operativaca radikalne militantne grupe Islamska država (IDIL) i navodnog ogranka Al-Qaede.

Centcom je rekao da je u napadima 16. i 24. septembra ubijeno “37 terorističkih operativaca, uključujući više visokih čelnika” IDIL-a i Hurras al-Dina, sirijskog ogranka Al-Qaede.

Ova objava dolazi s porastom tenzija na Bliskom istoku usred izraelskog rata u Gazi i velike eskalacije nasilja između Izraela i militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, a koju SAD smatraju terorističkom.

Centcom je rekao da je “vazdušni napad velikih razmjera” 16. septembra bio usmjeren na udaljeni kamp za obuku IDIL-a u centralnoj Siriji, ubivši “najmanje 28 [IS] operativaca, uključujući najmanje četiri visoka čelnika”.

U “ciljanom vazdušnom napadu” 24. septembra, rekao je Centcom, njegove snage su ubile visokog vođu Hurras al-Dina Marwan Bassam Abd-al-Rauf, za kojeg se navodi da je “odgovoran za nadgledanje vojnih operacija iz Sirije”.

Centcom je rekao da su sirijske operacije dio napora da se “ometaju i degradiraju napori terorista da planiraju, organiziraju i izvode napade na civile i vojno osoblje SAD-a, naših saveznika i naših partnera u cijelom regionu i šire”.

Nisu pomenute posebne prijetnje Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima ili partnerima.

Nije bilo informacija o drugim mogućim žrtvama, a Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi informaciju o napadima.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve