Nedjelja, 29 Septembra, 2024
Rubrika:

Još se ne zna ko će biti Nasralahov nasljednik

Čovjek koji se za sada nezvanično smatra mogućim nasljednikom Nasralaha je Sayyed Hashem Safieddine, njegov rođak koji vodi političke stavove Hezbolaha, koji SAD smatraju terorističkom grupom, a Evropska unija samo njegovo oružano krilo

Ne postoji niko ni približno toliko uticajan i poštovan među preostalim vođstvom Hezbolaha kao što je bio Hasan Nasralah, piše AP nakon njegovog ubistva.

Čovjek koji se za sada nezvanično smatra mogućim nasljednikom Nasralaha je Sayyed Hashem Safieddine, njegov rođak koji vodi političke stavove Hezbolaha, koji SAD smatraju terorističkom grupom, a Evropska unija samo njegovo oružano krilo.

Nije poznato da li je Safieddin preživio izraelski napad 27. septembra u kojem je Nasralah ubijen. U saopštenju Hezbolaha u kojem je potvrđena njegova smrt ne spominje se nasljednik na mjestu lidera grupe.

Vijeće grupe, Shura, će se morati sastati u narednim danima ili sedmicama kako bi izabralo novo vodstvo.

Libanski novinar i pisac Maher Abi Nader izjavio je prethodno za AP da su Safieddine ili Nabil Qaouk, član izvršnog vijeća grupe, vjerovatni nasljednici Nasralaha.

Međutim, izraelska vojska objavila da u nedjelju 29. septembra da je ubijen i visokorangirani zvaničnik Hezbolaha Nabil Qaouk. Naveli su da je ubijen protekle noći u vazdušnom udaru na Bejrut.

Hamas nije potvrdio vijest o tome. Ono što su potvrdili u nedjelju je izraelska objava da je u napadima 27. septembra ubijen i jedan od viših zvaničnika Hezbolaha Ali Karaki.

Vojska je navela da je Qaouk bio komandant Hezbolahove “preventivne sigurnosne jedinice” i viskorangirani član centralnog vijeća te ekstremističke organizacije.

Tvrde da je bio blizak rukovodstvu Hezbolaha i da “direktno uključen u izvođenje terorističkih napada na državu Izrael i njene građane, uključujući one proteklih dana”.

Qaouk se Hezbolahu pridružio krajem osamdesetih godina i bio je zamjenik, a kasnije vođa područja južnog Libana u izvršnom vijeću, a zatim zamjenik vođe tog vijeća.

Borbeni avioni su ubili Qaouka u predgrađima Bejruta, Dahije, poznatom kao uporište Hezbolaha, navela je izraelska vojska.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Seoca
29.09.2024-14:25 14:25

Neka stave Porfirija ili Raja za naslednika!!