Nedjelja, 29 Septembra, 2024
Rubrika:

Austrijanci biraju novu vlast, krajnja desnica veliki favorit

Anketa koja je sprovedena od 19. do 22. septembra stavlja FPO na prvo mjesto s oko 27 odsto podrške među građanima Austrije

U Austriji će se danas održati parlamentarni izbori, a prema posljednjim anketama, u najboljoj poziciji nalazi se FPO, stranka koja predstavlja ekstremnu desnicu.

Anketa koja je sprovedena od 19. do 22. septembra stavlja FPO na prvo mjesto s oko 27 odsto podrške među građanima Austrije.

Ipak, ovo nije dovoljno za formiranje vlasti, a iz ove stranke se nadaju da će uspjeti ući u postizbornu koaliciju sa konzervativnom partijom OVP, koja je dio vlasti u ovoj zemlji već skoro 40 godina, odnosno od 1986. godine.

OVP je na negdje oko 25 odsto prema posljednjoj anketi, a njihov lider i trenutni kancelar Austrije Karl Nehammer je u predizbornoj kampanji kao glavnu metu imao upravo FPO, odnosno njihovog lidera Herberta Kickla, kojeg je nazvao “toksičnim.”

FPO je poznat kao stranka koja ima dobre odnose s Rusijom, ali i sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Neki zvaničnici ove stranke su čak učestvovali u proslavi neustavnog tzv. “dana RS” u Banjaluci prije nekoliko godina.

Ipak, jasno je da, ako se obistine predizborne ankete, ove dvije stranke, pa čak ni koalicija između OVP-a i socijaldemokrata iz SPO-a (21 odsto podrške) ne mogu formirati vlast, za koju je potrebno minimalno 50 odsto mjesta u austrijskom parlamentu.

Zbog toga će biti ključne uloge “malih” stranaka, poput liberalnog NEOS-a (9 odsto) ili stranke Zelenih (9 odsto). Naravno, moguće je da će se još neka stranka “ugurati” u parlament, a zasad su najbliži komunisti (oko 3 odsto) te stranka BIER (pivo, njem.; oko 3 odsto).

Vrijedi još reći da je prethodnu vlast činila koalicija Zelenih i OVP-a, ali je njihova saradnja završila velikim brojem sukoba, zbog čega je nerealno očekivati bilo kakvu buduću postizbornu koaliciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve