Subota, 28 Septembra, 2024
Rubrika:

Crna Gora se zalaže za postupno izbacivanje mjernih uređaja koji sadrže živu

Sastanku su prisustvovali predstavnici gotovo svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, predstavnici NVO sektora, akademije, privatnog sektora i međunarodni eksperti iz oblasti životne sredine

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore zalaže se za postupno izbacivanje mjernih uređaja koji sadrže živu iz zdravstvenih ustanova – u skladu s ciljevima Minamata konvencije kako bi se smanjila mogućnost da pacijenti, medicinsko osoblje i životna sredina budu izloženi uticaju žive i u cilju boljeg upravljanja zdravstvenim otpadom. To je poručeno sa Nacionalnog sastanka organizovanog u okviru projekta „Postepeno uklanjanje mjernih uređaja koji sadrže živu iz upotrebe u zdravstvenim ustanovama“, koji implementira SZO uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Sastanku su prisustvovali predstavnici gotovo svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, predstavnici NVO sektora, akademije, privatnog sektora i međunarodni eksperti iz oblasti životne sredine.

Mirjana Vlahović Andrijašević, državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja istakla je nepokolebljivu posvećenost Ministarstva otklanjanju svake mogućnosti ugrožavanja bezbijednosti i zdravlja zdravstvenih radnika i pacijenata, građana i životne sredine.

“Projekat koji nas je okupio je od velike važnosti za modernizaciju našeg zdravstvenog sistema. Njegov cilj nije samo da se izvrši tehnička zamjena uređaja koji sadrže živu, već i da se poveća svijest o rizicima koje ova materija nosi, kao i da se zdravstvenim radnicima pruži adekvatna obuka kako bi ispravno rukovali novim, bezbjednijim uređajima. Ministarstvo zdravlja se posvećeno zalaže za pružanje najviših standarda zdravstvene zaštite u našim ustanovama”, kazala je ona.

Prema njenim riječima ovaj projekat vide kao važan dio šire strategije za unapređenje ekološki održive prakse u zdravstvu.

“Uklanjanjem uređaja koji sadrže živu, ne samo da stvaramo bezbjednije radno okruženje za naše zdravstvene radnike, već doprinosimo i ispunjavanju međunarodnih obaveza koje smo preuzeli potpisivanjem Konvencije iz Minamate. Ova Konvencija nas obavezuje na smanjenje upotrebe žive – čime pokazujemo odgovornost prema budućim generacijama. Uspjeh ovog projekta ne zavisi samo od tehničke implementacije, već i od naše sposobnosti da edukujemo širu zajednicu o značaju uklanjanja žive’’, zaključila je državna sekretarka.

Jelena Kovačević, predstavnica Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera istakla je važnost međuinstitucionalne saradnje kao neophodnog činioca realizacije projekta.

“Predstavnici brojnih institucija, organizacija i međunarodnih partnera danas su se okupili kako bi radili na uklanjanju mjernih uređaja koji sadrže živu iz zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Kao ugovornica Minamata konvencije, Crna Gora je posvećena zaštiti ljudi i životne sredine od štetnih efekata žive, a ovaj projekat predstavlja ključan korak ka ostvarivanju tih ciljeva i održivog razvoja zemlje. Saradnja sa međunarodnim partnerima, uključujući SZO i UNEP, od velikog je značaja za uspjeh ovog projekta”, zaključila je Kovačević.

Dr Mina Brajović, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori istakla je da ,,ova inicijativa nije samo značajan korak prema očuvanju javnog zdravlja, već i dokaz predanosti Crne Gore transformaciji zdravstvenog sistava u sistem koji je sposoban da pruži kvalitetne i bezbijedne zdravstvene usluge svim građanima.
Eliminacija žive zahtijeva ujedinjene napore, inovativna rješenja i snažnu predanost saradnji’’.

“Živa je toksična za gotovo po svaki segment našeg organizma – od neurološkog do reproduktivnog sistema. Ona je toksična za sve nas, ali za neke više jer su ranjiviji – a to su djeca i žene. Isto tako znamo, kada jednom, zbog neadekvatnog upravljanja ili rukovanja živa “procuri” otvorena je Pandorina kutija. Tada živa ,koja je inače u prirodi, oko nas, više nije samo udaljena prijetnja i tuđa briga, već problem svih nas – štetna po zdravlje čovjeka i ima dalekosežne posledice po naš ekosistem i biodiverzitet’’, rekla je Brajović.

Ona je dodala da je ,,živa jedna od onih prijetnji koja ne poznaje granice – putuje vazduhom vodom i tlom, stoga je potreban globalni okvir za odgovor na ovaj problem.

“Podsjetiću da se ova toksična supstanca može naći u bolnicama, klinikama i stomatološkim ordinacijama – i zato zdravstveni sektor, iako posvećen dobrobiti pojedinaca i zajednica, doprinosi ovom problemu upotrebom uređaja koji sadrže živu. I zato je uloga sektora zdravstva krucijalna u eliminaciji zive i razvijanju re[enja za odlaganje opasnog otpada’’, kazala je Brajović.

,,Ovo je naša realnost koja traži inovativna rešenja, združene napore, široka partnerstva i snažnu posvećenost saradnji. Nas u SZO posebno raduje posvećenost Crne Gore implementaciji projekta i eliminaciji medicinskih uređaja na bazi žive – što je istovremeno potvrda posvećenosti Crne Gore i Ministarstva zdravlja transformaciji zdravstvenog sistema kako bi imao kapacitet da pruži kvalitetnu i prije svega bezbjednu zdravstvenu uslugu.
Ne smijemo zaboraviti – ove aktivnosti idu rukupod ruku sa nacionalnim naporima na harmonizaciji sa EU tekovinama i ubrzavanjem procesa EU integracija’’, poručila jeBrajović.

Izloženost živi se može spriječiti pažljivim odabirom medicinskih proizvoda koji ne sadrže živu i preko metodične kontrole opreme ili uređaja iz kojih se živa ne može lako osloboditi – stoga je neophodno omogućiti nesmetan pristup bezbjednim i efikasnim alternativnim medicinskim uređajima koji ne sadrže živu. Tokom sastanka održane su prezentacije o toksičnim svojstvima žive i razlozima zbog kojih je neophodno ukloniti mjerne uređaje koji sadrže živu iz zdravstvenog sektora, a predstavljene su i zakonske obaveze koje Crna Gora ima u svjetlu pristupanja EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve