Subota, 28 Septembra, 2024
Rubrika:

Rusi bi mogli da zauzmu Ugledar, ali po skupoj cijeni – čitave brigade bile bi uništene; Šest mrtvih u dva ruska udara na zdravstveni objekat u Sumiju

Ukrajinska vojska navodi da Rusija ne prestaje da napada duž granice Sumske i Černigovske oblasti. Navedeno je da uprkos značajnim gubicima ruskih trupa, Moskva nastavlja pokušaje probijanja odbrane Ukrajine. Ukrajini je potreban pravedan mir i računa na podršku i vođstvo SAD da na sve moguće načine pritisne Vladimira Putina i primora ga da zaustavi rat, izjavio je Volodimir Zelenski poslije sastanka sa Donaldom Trampom.

Rat u Ukrajini – 948. dan.

Klimenko: Šest mrtvih u dva ruska udara na zdravstveni objekat u Sumiju

Ruska vojska je jutros izvela dva vazdušna udara na zdravstveni objekat u oblasti Sumi, prilikom čeg je poginulo šest osoba, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Posle prvog udara porušen je plafon na nekoliko spratova bolnice. Počela je evakuacija pacijenata i osoblja. Tada je jedna osoba ubijena.

Spasioci i policija stigli su na mesto pucnjave kako bi pomogli ljudima, da bi prilikom evakuacije bolesnika, bio izvršen još jedan napad, navodi Klimenko. Među poginulima je i jedan policajac, a drugi je ranjen.

Saldo: Ukrajinska vojska potpuno potisnuta sa lijeve obale Dnjepra i ostrva u delti rijeke

Ukrajinska vojska je potisnuta sa lijeve obale Hersonske oblasti i potpuno izbačena sa najvećih ostrva u delti Dnjepra, tvrdi ruski guverner okupirane oblasti Vladimir Saldo u intervjuu za RIA Novosti.

“Neprijatelj je potisnut nazad na ostrva i otjeran sa najvećeg od njih, sada neprijatelj nema vremena da stvori mostobrane na lijevoj obali“, rekao je on.

Prema riječima guvernera, u pravcu Hersona ukrajinske oružane snage su donekle smanjile svoju aktivnost, iako male grupe i dalje djeluju u delti i ne prestaju iskrcavanja sa čamaca na ostrva.

“Sada je vjerovatnoća velikih provokacija na pljuvačima, obalama Dnjepra ili Crnog mora manja nego što je bila prije mjesec-dva, međutim, nemamo pravo da u potpunosti isključimo pokušaje ukrajinske strane da iskrca još jednu veliku grupu Samoubistava naši vojnici ne gube budnost i u stalnoj su borbenoj gotovosti“, dodao je Saldo.

Održan sastanak grupe “Prijatelji mira”, predvođene Kinom i Brazilom

Kina je već održala prvi sastanak “Prijatelja mira”, grupe zemalja sa globalnog juga, u cilju okončanja rata u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Narodne Republike Kine, prenosi ukrajinski portal Strana.ua.

Sastanak je održan u okviru Generalne skupštine UN. Na njemu su učestvovali Alžir, Bolivija, Brazil, Egipat, Zambija, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Kina, Kolumbija, Meksiko, Turska i Južna Afrika. Zemlje učesnice izdale su zajedničko saopštenje u kojem podržavaju kinesko-brazilski plan (zaustavljanje rata duž linije fronta i pregovore).

Prijatelji mira su takođe pozvali na deeskalaciju i sprečavanje širenja sukoba.

Pored toga, izraženo je protivljenje napadima na civilnu nuklearnu i energetsku infrastrukturu.

“Civilna infrastruktura, uključujući i onu koja koristi nuklearne i druge energetske objekte u miroljubive svrhe, ne bi trebalo da bude meta vojnih akcija“, navodi se u saopštenju.

Rusi bi mogli da zauzmu Ugledar, ali po skupoj cijeni – čitave brigade bile bi uništene

Rusi bi mogli da zauzmu Ugledar, a cijena za tako nešto bila bi visoka – koštalo bi ih hiljada vojnika, hiljadu vozila, piše Forbs.

Od kraja 2022. godine, ruske snage pokušavaju da zauzmu Ugledar, rudarski grad koji je prije rata imao 14.000 stanovnika, a koji se nalazi u Donjeckoj oblasti gdje se južna linija fronta savija ulijevo i prolazi kroz istočnu Ukrajinu.

Možda su na pragu svog vojnog uspjeha, piše Forbs.

Odlučan napad 57. motostreljačke brigade ruske vojske, koji je počeo ove nedjelje, probio je odbranu 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Sada su ruske trupe u južnom Ugledaru – a umorni ukrajinski garnizon se možda već povlači na sjever.

Ako 57. streljačka brigada u narednim danima zauzme bombama raznesene ruševine Ugledara, to će biti pobjeda Rusije – ali za koju su platili visoku cijenu. Samo dolazak do predgrađa Ugledara koštao je do sada ruske oružane snage oko hiljadu vozila, a potencijalno – cijena bi mogla da bude i nekoliko hiljada vojnika.

Naime, tvrdoglava odbrana Ugledara 72. mehanizovane brigade – minama, artiljerijom, protivtenkovskim projektilima i bespilotnim letjelicama – uništila je čitave ruske brigade.

Napadi duž granice Sumske i Černigovske oblasti

Ukrajinska vojska navodi da Rusija ne prestaje da napada duž granice Sumske i Černigovske oblasti.

Navedeno je da uprkos značajnim gubicima ruskih trupa, Moskva nastavlja pokušaje probijanja odbrane Ukrajine.

Ukrajini je potreban pravedan mir i računa na podršku i vođstvo SAD da na sve moguće načine pritisne Vladimira Putina i primora ga da zaustavi rat, izjavio je Volodimir Zelenski poslije sastanka sa Donaldom Trampom.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp izjavio je da će raditi i sa Ukrajinom i sa Rusijom na okončanju rata.

Iz ruševina sjedišta Nacionalne policije u Krivom Rogu su pronađena još dva tijela nakon napada ruskih trupa, saopštio je šef Dnjepropetrovske OVA Sergij Lisak.

Moskovski sud je počeo da razmatra krivični postupak protiv 72-godišnjeg Amerikanca Stefana Džejmsa Habarda, optuženog da se borio kao ukrajinski plaćenik.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer poručili su da Italija i Njemačka ostaju čvrsto uz Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom.

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije objavio je da je grupa dronova uočena u rumunskom vazdušnom prostoru kako se kreće ka ciljevima u Ukrajini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve