Subota, 28 Septembra, 2024
Rubrika:

Međunarodna jedriličarska trka unaprijediće ugled Crne Gore kao destinacije za jedrenje ali i turizam

''Ponosni smo što će finale trke biti upravo u Boki kotorskoj i oduševljeni smo što će Boka biti poslednja stanica na ovom putovanju gdje ćemo podjednako dočekati nautičare i navijače, u ime jedinstva i ljubavi prema moru'', kazao je Radulović

Međunarodna jedriličarska trka, koja će u septembru naredne godine dijelom biti održana u Crnoj Gori, unaprijediće ugled naše zemlje kao destinacije za jedrenje ali i turizam, poručio je ministar pomorstva Filip Radulović sa svečanosti povodom predstavljanja velikog Međunarodnog sportskog događaja „The Ocean Race Europe 2025”.

“Ponosni smo što će finale trke biti upravo u Boki kotorskoj i oduševljeni smo što će Boka biti poslednja stanica na ovom putovanju gdje ćemo podjednako dočekati nautičare i navijače, u ime jedinstva i ljubavi prema moru. Ovaj događaj će dodatno promovisati Crnu Goru kao tursitičku destinaciju, a procjene su da će tokom četiri dana događaja Boku posjetiti oko 96 hiljada ljudi. Ekonomski efekti nakon održanog događaja za Crnu Goru biće značajni jer se predviđa pozitivan uticaj na BDP u iznosu od nekoliko miliona eura”, rekao je Radulović.

U Organizaciji “Ocean Race” kažu da su zadovoljni što će Crna Gora biti dio trke, napominjući da je ovo prvi put da “Ocean Race” dolazi u Jadransko more.

“Trka će početi u Kilu u Njemačkoj, posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Španiju i Italiju prije nego što završi u Bokokotorskom zalivu. Trka je jedinstvena kombinacija profesionalnog sporta elitnog nivoa, snažnog fokusa na zdravlje i održivost okeana i inicijativa za povezivanje evropskih gradova”, kazao je Phil Lawrence, direktor trke “The Ocean Race”.

Lucy Hunt, direktorica za održivi razvoj u organizaciji “Ocean race” kaže da se raduju što će program obrazovanja o okeanu dovesti u Crnu Goru i omogućiti djeci i omladini da postanu šampioni okeana i ambasadori mora.

“Radujemo se što ćemo studente i mlade ljude upoznati sa našim jedriličarima koji su veliki zagovornici zdravlja okeana, kao i što ćemo naš svjetski poznati “The Ocean Race Summit” dovesti ovde kako bismo podijelili inicijative za zdravlje okeana i najbolje prakse koje takođe mogu pomoći Jadranskom moru”, kazala je Hunt.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komenović kazao da je od ogromnog značaja činjenica da sportska organizacija ovog kalibra dolazi u Crnu Goru i Boku Kotorsku

“Boka Kotorska i Tivat biće dobri domaćini. Učinićemo sve što je u našoj moći da jedriličari iz cijelog svijeta osjete svo bogatstvo ovog podneblja, da se bolje upoznaju sa prirodnim ljepotama zaliva, slojevitom i raskošnom tradicijom i kulturom Boke. Kao lokalna zajednica spremno ćemo prihvatiti sve dobre prakse zaštite životne sredine koje nam, između ostalog, donosi događaj kao što je Ocean Race“, rekao je Komnenović.

Međunarodna jedriličarska trka „The Ocean race Europe 2025“ će se održati u septembru naredne godine sa startom na Baltiku i završetkom trke na Mediteranu. “Ocean Race” je među vodećim svjetskim događajima u jedrenju, a ovasvjetski priznata trka promoviše zaštitu okeana i okuplja veliki broj učesnika. Finale ovog događaja će istaći pomorsko nasljeđe Crne Gore i njen evropski identitet.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve