Subota, 28 Septembra, 2024
Rubrika:

Pokretač promjena u regionalnom finansijskom sektoru

Konferencija je, kako je saopšteno iz Komisije za tržište kapitala, okupila preko 490 učesnika iz 20 zemalja i 119 vodećih kompanija, omogućivši bogatu razmjenu perspektiva i znanja, čime je Crna Gora dodatno učvrstila svoj položaj kao mjesto za dijalog i razvoj u regionalnoj finansijskoj sferi

Druga međunarodna konferencija “Montenegro Financial Markets”, održana 24. i 25. septembra u hotelu Hilton, u organizaciji Komisije za tržište kapitala Crne Gore, Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore i Agencije za nadzor osiguranja, još jednom je potvrdila status Crne Gore kao važnog igrača u regionalnom finansijskom sektoru.

Konferencija je, kako je saopšteno iz Komisije za tržište kapitala, okupila preko 490 učesnika iz 20 zemalja i 119 vodećih kompanija, omogućivši bogatu razmjenu perspektiva i znanja, čime je Crna Gora dodatno učvrstila svoj položaj kao mjesto za dijalog i razvoj u regionalnoj finansijskoj sferi.

Kroz šest koncipiranih panela, u saopštenju za medije navodi se da je Druga međunarodna konferencija “Montenegro Financial Markets” produbila diskusiju o ključnim pitanjima u bankarskom sektoru, strategijama razvoja tržišta kapitala u Adria regionu, kao i inovacijama u bankarskom poslovanju kroz digitalnu transformaciju.

U saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), poseban fokus je stavljen na finansijsko obrazovanje i tržišta kapitala, dok su paneli o bankarstvu na Zapadnom Balkanu i korporativnom upravljanju raspravljali o rizicima, prilikama i dugoročnim poslovnim perspektivama. Svaki panel je ponudio uvide koji su ključni za oblikovanje dinamične budućnosti finansijskog sektora u regionu.

Iz Komisije su naveli da je konferencija i ove godine naglasila svoju ulogu kao katalizatora za jačanje međunarodne saradnje i razmjene inovativnih ideja u finansijskom sektoru.

“Paneli su se bavili savremenim izazovima u bankarstvu, strategijama razvoja tržišta kapitala i digitalnim inovacijama koje oblikuju nove vrijednosne lance u bankarskom poslovanju. Poseban naglasak stavljen je na edukaciju i inkluziju u finansijama, što podstiče fleksibilnost i prilagodljivost u dinamičnom regulatornom okruženju, ključne za održivi razvoj i ekonomsku stabilnost regiona”, stoji u izvještaju koji je Komisija dostavila medijima.

Raspravljalo se o postpandemijskom periodu, koji je okarakterisan ekonomskim rastom, poslovnim optimizmom i povećanom potražnjom za kreditima, sa posebnim osvrtom na situacije u zemljama Balkana.

“Diskutovalo se o strateškom značaju emisije državnih i municipalnih obveznica, te kako one mogu transformisati ulaganja u berze, nudeći konkretna rješenja i primjere iz prakse koji su izazvali značajan interes među investitorima i učesnicima tržišta”, naveli su iz Komisije.

Iz komisije su kazali da je ova rasprava naglasila važnost međunarodne saradnje i zajedničkog tržišta za postizanje veće likvidnosti i konkurentnosti na globalnom nivou.

“Možemo zaključiti da smo kroz različite panele, od savremenih izazova u bankarskom sektoru do korporativnog upravljanja, svaki trenutak ove konferencije posvetili ne samo razmjeni znanja, već i izgradnji mostova između različitih aspekata našeg finansijskog sistema. Ova konferencija je odraz našeg kontinuiranog rada na jačanju tržišta kapitala Crne Gore i svjedočanstvo posvećenosti da budemo značajna karika u globalnim finansijskim inovacijama. Ona odražava našu neumornu posvećenost ne samo održavanju već i proširenju dijaloga koji smo započeli prošle godine. Sa ponosom mogu reći da je konferencija prevazišla sva očekivanja, pokazujući kako se uz zajednički rad i odvažnost mogu postići izvanredni rezultati – okupiti 490 učesnika iz 20 zemalja je impresivan uspjeh koji odražava našu snagu i globalni doseg. Ovaj uspjeh nije samo u brojevima, već u stvarnim promjenama koje smo sposobni da generišemo,” izjavio je predsjednik Komisije Željko Drinčić.

“Okupljanje tako velikog broja lidera i stručnjaka iz različitih zemalja i industrija potvrđuje našu predanost ne samo razvoju tržišta kapitala, već i izgradnji snažne međunarodne mreže koja će nositi buduće inicijative. Zajedno, kreiramo budućnost finansijskih tržišta”, kazao je Drinčić.

Dodaje se da paralelno sa ovogodišnjom konferencijom, organizovan je i Godišnji sastanak tehničke pomoći na projektu finansijske edukacije, u saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Ova inicijativa je ključan korak ka osnaživanju naših građana da efikasno upravljaju svojim finansijskim resursima, promovišući finansijsku pismenost kao temelj ekonomske stabilnosti i osobnog prosperiteta. Naša saradnja sa OECD-om demonstrira globalni pristup lokalnom obrazovanju, obezbjeđujući da su crnogorski građani adekvatno informisani za suočavanje sa složenim finansijskim izazovima”, pojasnili su iz Komisije.

Mentorski program “Two minutes for a career”, organizovan paralelno sa konferencijom “Montenegro Financial Markets”, predstavlja značajan dio Komisijinog Akcionog plana razvoja finansijske edukacije za 2024. godinu. Namijenjen studentima na početku karijere, iz komisije su kazali da im je ovaj program pružio priliku da iz prve ruke dobiju ključne uvide o tržištu kapitala i budu upućeni u profesionalne izazove.

Komisija je obezbijedila kotizacije za 20 studenata što im je omogućilo da prisustvuju zanimljivim i edukativnim panelima konferencije.

Tokom drugog dana konferencije, navodi se da su studenti imali priliku da učestvuju u interaktivnom sastanku sa predstavnicima ključnih institucija na tržištu kapitala.

“Ovim angažmanom, studenti su dobili priliku da se upoznaju sa pravim tržišnim dinamikama, te steknu dragocjene profesionalne veze za budućnost”, kazali su iz komisije.

Komisija za tržište kapitala upućuje zahvalnost cijenjenim suorganizatorima, sponzorima i prijateljima konferencije čija je podrška bila temelj uspjeha Druge međunarodne konferencije “MONTENEGRO FINANCIAL MARKETS”.

“Njihova predanost i vjera u naše ciljeve bili su esencijalni za kreiranje atmosfere koja inspiriše i pokreće ka novim dostignućima”, poručuju iz komisija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve