Petak, 27 Septembra, 2024
Rubrika:

Olenik: Dvojno državljanstvo poništiće suverenitet Crne Gore, DPS mora i na silu spriječiti da u Podgorici glasaju osobe iz Srbije i BiH

Podsjećamo da su iz DPS-a saopštili da imaju imena 3300 osoba koje su upisane u biračke spiskove i u Srbiji i u BiH, ali i u Podgorici

Pitanje dvojnog državljanstva u Crnoj Gori jeste regionalno pitanje, kazao je novosadski advokat i analitičar Aleksandar Olenik. To će se, kaže, vidjeti i na nedjeljnim izborima u Podgorici, a odgovornost je na DPS-u da ako treba i silom spriječi da glasaju državljani Srbije i BiH na tim izborima.

Pitanje dvojnog državlanjstva u Crnoj Gori jeste regionalno pitanje, kazao je Olenik za Antenu M. To je pitanje na koje se u Srbiji gleda kroz jedinstvenu dioptriju, zapravo gotovo i da nema razlike između opozicije i Vučića.

”Suštinski, više puta je rekao da on i SNS u Srbiji 2006. godinu smatraju greškom, te da je on bio tada predsjednik nezavisnost Crne Gore se nikad ne bi desila. Oni sada pokušaju da isprave tu, kako smatraju, grešku. Nažalost, i veći dio opozicije smatra da to jesta bila greška”, rekao je Olenik.

Stav srpske opozicije čudi, jer se upravo oni sučavaju iz izbora u izborne u manipulacije upravo zbog tog dvojnog državljanstva ljudi iz BiH. Olenik upozorava da se slično može desiti i u Crnoj Gori, a prvi test su već nedjeljni izbori u Podgorici.

”Mislim da je sada na DPS-u i svima onima koji podržavaju DPS i na drugim, da kažemo, liberalnim strankama, da, na sve načine, ali bukvalno na sve načine, a pod time smatramo i fizički, spriječe ove sa drugim državljanstvom da glasaju na podgoričkim izborima. Ako dozvole da na podgoričkim izborima glasaju građani iz Srbije i Bosne, onda je to poraz demokratije, poraz države i prosto ukidanje Crne Gore kao samostalne države. Zato oni moraju da urade sve što mogu, pa čak i da fizički spriječe glasanje, ako treba da se ne glasa uopšte, ali da se ne dozvoli da onima koji ne žive u Podgorici odlučuju o Podgorici. Jer, sljedeći će korak biti da oni koji ne žive u Crnoj Gore odlučuju u Crnoj Gori”, rekao je Olenik.

Podsjećamo da su iz DPS-a saopštili da imaju imena 3300 osoba koje su upisane u biračke spiskove i u Srbiji i u BiH, ali i u Podgorici.

Eventualno usvajanje Zakona o dvojnom državljanstvu bi imalo teške posljedice, posebno imajući u vidu procjenu Milana Kneževića da bi crnogorsko državljanstvo moglo dobiti nekoliko stotina hiljada osoba, mahom iz Srbije i BiH.

Olenik kaže da u ovom trenutku Crna Gora ima teritorijalni integritet, zato što ga niko ne ugrožava, pa ni zvanični Beograd, ali da je izgubila suverenitet, zato što se odluke o Crnoj Gori ne donose u Crnoj Gori, već ih u Beogradu donose Vučić i njegova svita.

”Tako da Crna Gora u ovom trenutku nema potpuni suverenitet, jer i predsjednik vlade i ministri i predsjednik države idu u Beograd po mišljenje. Ali ako došlo 100.000 ili 200.000 upisanih birača iz Srbije ili iz Bosne, onda bi i taj formalni suverenitet i formalno bio izgubljen”, kazao je Olenik, koji dodaje da je jedina brana tome članstvo Crne Gore u NATO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve