Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Rubrika:

GLORIFIKACIJA ZLOČINAČKE IDEOLOGIJE Šapić podnio zvaničnu inicijativu da se Draži Mihailoviću podigne spomenik, ali groba nema!

Inicijativa Šapića, koji je i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, očigledan je dokaz da srpske vlasti koje predvodi autokrata Aleksandar Vučić kao zvaničnu žele da nametnu politiku glorifikovanja zločinaca i saradnika fašista tokom Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnio je danas zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda da se vođi zločinačkog četnčkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa u samom centru grada.

Inicijativa Šapića, koji je i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, očigledan je dokaz da srpske vlasti koje predvodi autokrata Aleksandar Vučić kao zvaničnu žele da nametnu politiku glorifikovanja zločinaca i saradnika fašista tokom Drugog svjetskog rata. Mihailović je četnički vođa koji je zbog saradnje sa nacističkom Njemačkom i ratnih zločina strijeljan u ljeto 1946. godine. Njegov grob nikada nije pronađen.

„Inicijativu sam podnio jer smatram da čovjek kome su dvije od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, Sjedinjene Američke Države i Francuska, dodijelile najviše državno odlikovanje, to zaslužuje“, izjavio je Šapić, saopštila je Gradska uprava Beograda.

Šapić je ocijenio da njegova inicijativa da se podigne spomenik Dragoljubu Mihailoviću na „dostojanstvenom“ mjestu u centru grada predstavlja „ispravljanje istorijske nepravde“.

Prema njegovim riječima, to je važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podjela.

Šapić je istakao da je Srbija uvijek bila antifašistička zemlja i da je za ponos to što je imala dva antifašistička pokreta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
26.09.2024-14:51 14:51

Ja bih eto, kada vec to hoce, da taj spomenij Drazi bude postavljen. Da uvijek kada eventualno odemo u Beograd znamo u kakav smo to grad dosli. Grad ratnih zlocinaca koje su godinama stitili, a evo sada i spomenika necovjeku cije su ruke u krvi nevinih do lakata. Covjeku zlocincu, kolaboracionisti i izdajniku vlastitog naroda i drzave. Covjeku koji nije osudjen ne iz ideoloskih razloga, zato sto je bio kraljev oficir, nego zbog grandioznih zlocina koji bi po danasnjim pravnim standardima bio okarakterisan kao genocid, te zbog kolaboracije sa fasistickom NDH te Njemackom i Italijanskom fasistickom soldateskom. Dakle postavite taj… Pročitaj više »