Petak, 27 Septembra, 2024
Rubrika:

Bajden šalje moćno oružje, ali ne i dozvolu; SAD i EU reagovali na nuklearnu prijetnju

Bajden, Volodimir Zelenski i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okupili su se sa drugim svjetskim liderima na marginama Generalne skupštine UN da bi izrazili snažno jedinstvo u podršci Kijevu, prenio je Rojters. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da ruski predsjednik Vladimir Putin traži načine da ''slomi ukrajinski duh'' i da planira da napadne nuklearne elektrane u Ukrajini i cijelu energetsku mrežu.

Rat u Ukrajini – 946. dan.

Zelenski razgovarao sa senatorima u Kapitolu

Uoči svoje posjete Bijeloj kući ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreo se s nekoliko senatora u Kapitolu, a potom će razgovarati s članovima Predstavničkog doma, uključujući republikanske predsjednike nekoliko odbora, javlja Associated Press (AP).

Kremlj: Nuklearnom doktrinom šaljemo upozorenje Zapadu

Obnovljena nuklearna doktrina Rusije šalje Zapadu signal upozorenja o posljedicama u slučaju napada na našu zemlju i to ne nužno nuklearnim oružjem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ovo je signal upozorenja državama o posljedicama u slučaju njihovog napada na našu zemlju različitim oružjem, pri čemu ne samo nuklearnim”, istakao je portparol novinarima.

Prema njegovim riječima, razumni ljudi u svijetu su i prije ažuriranja nuklearne doktrine Rusije bili svjesni obuzdavajuće uloge nuklearnog potencijala Moskve.

Portparol je istakao da je u toku korigovanje parametara nuklearnog obuzdavanja uzimajući u obzir “one elemente napetosti koji se stvaraju duž“ ruskih granica.

Naglasio je, takođe, da trenutno ne može da odgovori kada će biti objavljena nova nuklearna doktrina Rusije.

Belgija traži zabranu uvoza ruskog tečnog prirodnog gasa u EU

Belgijska ministarka energetike Tine Van der Štraten izjavila je da Belgija traži zabranu uvoza ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropsku uniju, pošto trenutni režim sankcija ne može da zaustavi rast uvoza na terminalima EU.

Belgija je uz Holandiju, Španiju i Francusku bila jedan od najvećih uvoznika ruskog LNG posljednjih mjeseci, a sada njeni zvaničnici traže donošenje zajedničke evropske legislative da bi se ovi transferi obustavili.

Najnoviji paket sankcija Evropske unije protiv Rusije sadrži niz mjera koje treba da spriječe pretovar ruskog LNG u evropskim lukama, kao i uvoz sa određenih evropskih terminala koji nisu povezani na mrežu gasovoda EU.

Pomenute mjere ipak nisu značajno ograničile uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa u Evropsku uniju.

Napadi na Donjeck – stradalo troje, povrijeđenih petoro

Najmanje tri osobe su stradale, a pet ih je povrijeđeno u ruskim napadima na Donjecku oblast, saopštile su ukrajinske regionalne vlasti.

Zelenski danas predstavlja Bajdenu svoj “plan pobjede”, evo kad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će predstaviti svoj “plan pobjede” Joeu Bajdenu i Kamali Harris.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp, koji se suočava s Harris na izborima u novembru, takođe se trebao sastati sa Zelenskim, ali čini se da su njihovi razgovori sada na ledu, izvještava AFP. Tramp je uoči posjeta optužio Zelenskog da je odbio sklopiti dogovor s Moskvom i još jednom upitao zašto SAD Kijevu daje milijarde dolara.

Bajden će ugostiti Zelenskog u Ovalnom uredu u 19:45 po hrvatskom vremenu. Ukrajinski čelnik i Harris obratiće se u 22:05 po hrvatskom vremenu, prije sastanka u uredu potpredsjednice.

Stigla prva reakcija Amerike na najnovije Putinove nuklearne prijetnje

Antony Blinken, američki šef diplomatiije, danas je osudio prijetnju ruskog predsjednika Vladimira Putina nuklearnim oružjem kao “neodgovornu”. Kremlj je, podsjetimo, danas saopštio da bi promjene koje je Putin najavio u ruskoj nuklearnoj doktrini trebalo smatrati “specifičnim signalom” Zapadu.

“To je potpuno neodgovorno. Mislim da su mnogi u svijetu jasno to rekli kad je Putin zveckao nuklearnim oružjem – uključujući Kinu”, rekao je Blinken u razgovoru za MSNBC.

“Zato želim to ponoviti i sada, u trenucima kad se cijeli svijet okupio i kad razgovaramo o potrebi za razoružavanjem i neširenjem nuklearnog oružja”, ustvrdio je Blinken, koji učestvuje na Opštoj skupštini UN-a u New Yorku.

Ruski udar na ukrajinski energetski sistem: “Nisu uspjeli”

Rusija je tokom noći izvela još jedan veliki kombinirani udar na ukrajinski energetski sistem, rekao je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal, a prenosi Reuters.

Konkretno, gađana su tri postrojenja za prenos električne energije, uključujući jedan u južnoj regiji Mikolajiv, objavio je na aplikaciji Telegram.

Šmihal je rekao da “napadi nisu postigli svoj cilj” i da ukrajinski energetski sistem radi u “uravnoteženom načinu rada”.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane: “Ovo je istorijski pomoć Amerike”

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštio je da je “zahvalno američkim prijateljima na njihovoj čvrstoj podršci”. U objavi na X-u navode da su “Sjedinjene Države najavile istorijski paket sigurnosne podrške Ukrajini, vrijedan 7.9 milijardi dolara”.

Objavljeno što je sve u novom ogromnom američkom paketu vojne pomoći

“Gotovo tri godine Sjedinjene Države okupljaju svijet da stane uz narod Ukrajine dok brani svoju slobodu od ruske agresije. Glavni prioritet moje administracije bio je pružiti Ukrajini potrebnu podršku da pobijedi u toj borbi”, objavio je danas američki predsjednik Džo Bajden.

Potvrđujući “nagli porast” vojne pomoći Ukrajini, predsjednik Bajden objavio je detalje novog paketa pomoći Ukrajini:

-2.4 milijarde dolara financiranja za Ukrajinu kroz Inicijativu za bezbjedonosnu  Ukrajine. To će Ukrajini pružiti dodatnu protivvazdušnu odbranu i municiju vazduh-zemlja.

SAD će dati Ukrajini dalekometnu municiju Joint Standoff Weapon (JSOW), takozvane klizne bombe.

Ukrajina će sljedeće godine takođe dobiti “stotine dodatnih raketa Patriot i AMRAAM”.

Još raketa za višecijevne bacače tipa HIMARS, koje Ukrajinci izuzetno efikasno koriste protiv ruskih snaga.

Širi se obuka za ukrajinske pilote na avionima F-16. To znači i obuku za dodatnih 18 pilota sljedeće godine.

SAD će nastaviti povećavati troškove Rusiji za njen rat u Ukrajini i lišavati resursa rusku obrambenu industrijsku bazu.

Bajden je obećao i da će sazvati novi sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u Njemačkoj kako bi se koordinirali napori 50 zemalja koje podupiru Ukrajinu.

Stigla prva reakcija EU na dosad najdirektniju Putinovu prijetnju nuklearnim oružjem

EU je danas odbacio kao “nepromišljen i neodgovoran” plan predsjednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni zračni napad na Rusiju, javlja agencija France-Presse (AFP).

Podsjetimo, Putin je juče najavio promjene nuklearne doktrine, koja bi po novom dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kad ih podupiru nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njezine zapadne saveznike.

“Putin se kocka svojim nuklearnim arsenalom, i to ne prvi put”, rekao je novinarima glasnogovornik EU za vanjsku politiku Peter Stano. “Mi, naravno, snažno odbacujemo ove prijetnje.”

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlašćenja odobriti, dolazi u trenutku kad Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korištenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji.

Kijev kaže da je potrebno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju Kremlj koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje oprezne su u pogledu davanja takve dozvole.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promjene treba posmatrati kao “specifičan signal” Zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tijekom sukoba u Ukrajini. Čelnik Kremlja izdao je više očitih prijetnji o spremnosti Moskve da rasporedi nuklearno oružje.

“Ovo je samo nastavak vrlo neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja Putina”, rekao je Stano iz EU o najnovijoj prijetnji, koja je stigla dok su brojni svjetski čelnici prisustvovali generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Putinov stav bio je tim više “nepromišljen”, rekao je Stano, jer “dolazi od čelnika stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a”.

Moskva: Preko noći uništeno sedam dronova iznad Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“Četiri bespilotne letjelice iznad teritorije Belgorodske oblasti, jednu nad teritorijom Kurske oblasti i dvije iznad teritorije Brjanske oblasti”, navodi se u objavi na Telegramu.

Ranije je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz prijavio neutralizaciju drona iznad regiona.

SAD dodjeljuju Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan 375 miliona dolara

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 375 miliona dolara, navodi se u saopštenju Pentagona, prenosi Ukrinform.

Ističe da paket pomoći sadrži municiju, rakete za HIMARS, artiljerijske granate, protivtenkovske rakete, sisteme “javelin” i AT-4.

Popko: Rusija izvela prekonoći napad dronovima na Kijev

Rusija je preko noći izvela napad dronovima na Kijev, nanijevši štetu civilnoj infrastrukturi, saopštili su gradski zvaničnici, saopštava načelnik lokalne vojne administracije Sergej Popko.

Nad ukrajinskom prijestonicom je primijećeno više desetina jurišnih dronova iranske proizvodnje, od kojih je većina oborena, rekao je Popko.

Dodaje da je u višesatnim udarima oštećeno oko 20 automobila i gasovod u jednoj stambenoj zoni. Krhotine su pronađene i na dječjem igralištu.

Ukrajinske snage su uništile 66 jurišnih dronova i četiri krstareće rakete koje je lansirala Rusija tokom noćnog udara, saopštile su kijevske vazduhoplovne snage.

Bajden: Akcije SAD za ubrzanje podrške Ukrajini biće objavljene danas

Akcije SAD za ubrzanje podrške Ukrajini biće danas objavljene kao dio međunarodnih napora da se pomogne Ukrajincima da se oporave od štete koju im je nanijela ruska “invazija”, izjavio je predsjednik SAD Džozef Bajden.

Bajden, Volodimir Zelenski i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okupili su se sa drugim svjetskim liderima na marginama Generalne skupštine UN da bi izrazili snažno jedinstvo u podršci Kijevu, prenio je Rojters.

“Posvećeni smo tome da Ukrajini pružimo resurse koji su joj potrebni da ponovo bude jača nego ranije… Niste sami u ovoj borbi”, rekao je Bajden objavljujući zajedničku deklaraciju podrške oporavku i obnovi Ukrajine.

Bajden i Zelenski trebalo bi da se sastanu danas u Bijeloj kući.

U svom obraćanju, Zelenski je pomenuo američki Maršalov plan za obnovu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i rekao da se danas postavljaju temelji za sličnu arhitekturu oporavka.

Zajedničku deklaraciju podržava više od 30 zemalja, uključujući Grupu sedam (G7).

U kopiji deklaracije koju je distribuirala Bijela kuća navodi se da je Rusija prema međunarodnom pravu dužna da plati štetu koju je prouzrokovala u Ukrajini.

“Ponovo potvrđujemo da će, u skladu sa svim važećim zakonima i našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati nepokretna sve dok Rusija ne okonča agresiju i plati štetu koju je nanijela Ukrajini”, navodi se u deklaraciji.

Ukrajinska vojska saopštila nove odluke u vezi sa mobilizacijom

Ukrajinska vojska saopštila je nove odluke u vezi sa mobilizacijom, tako da će svi građani starosti od 18 do 60 godina moći da se dobrovoljno prijave za učešće u borbama protiv ruskih snaga.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da ruski predsjednik Vladimir Putin traži načine da ”slomi ukrajinski duh” i da planira da napadne nuklearne elektrane u Ukrajini i cijelu energetsku mrežu.

Sa druge strane, Vladimir Putin je poručio da bi Rusija mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja kada dobije pouzdane podatke o masovnom lansiranju oružja za vazdušno-kosmičke napade, uključujući rakete i dronove i njihovom prelasku državne granice Ruske Federacije.

Rusija zadržava pravo da upotrijebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje, ako to bude predstavljalo prijetnju vitalnim interesima države, rekao je Putin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve