Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Rubrika:

MAAC: Da li su vrh SPC, srpski političari i službe stranih država umiješani u zločin nad Amfilohijem?

Mi iz MAAC-a nikada nismo bili ljubitelji lika i djela Amfilohija Radovića. Naprotiv, bili smo njegovi žestoki protivnici. Ipak, smatramo da ovo nije pitanje naših političkih i vjerskih razlika, već pitanje čovječnosti, pravde i prava za sve nas, a naročito za porodicu, rodbinu i poštovaoce Amfilohija Radovića, bez obzira kakav je on čovjek bio. Ove optužbe, koje uključuju navode o nasilnom ubacivanju u vozila hitne pomoći, bronhoskopiji bez pravog medicinskog opravdanja, i na kraju smrtne posljedice zbog pogrešnog ili namjernog liječenja, otvaraju mnoga pitanja o profesionalnosti i odgovornosti ključnih aktera u ovom slučaju.

Crnogorsko-američka asocijacija Cetinje (Montenegrin American Association Cetinje) MAAC oglasila se saopštenjem za javnost povodom najnovijih spekulacija o sumnjivoj smrti mitropolita takozvane SPC Amfilohija Radovića.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Poštovani građani Crne Gore, poštovani VDT i SDT,

U posljednje vrijeme društvene mreže su preplavljene zastrašujućim optužbama i tvrdnjama koje duboko pogađaju svakog poštenog građanina naše države. Prema ovim tvrdnjama, više visokopozicioniranih ličnosti iz crkve i države umiješano je u monstruozne zločine koji uključuju navodna ubistva, trovanja ljekovima i političke zavjere. Posebno se spominju imena kao što su Aleksandar Vučić, Joanikije Mićović, Porfirije Perić i drugi, a sve u kontekstu navodnog ubistva mitropolita Amfilohija Radovića i drugih značajnih ličnosti.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da sestrić Amfilohija Radovića direktno optužuje Aleksandra Vučića i Joanikija Mićovića za ubistvo svog ujaka, dok Milanko Rakočević, poznat kao tvrdokorni velikosrpski nacionalista, optužuje Jelenu Borovinić Bojović za saučesništvo u tim zločinima, navodeći da je za uzvrat dobila ministarsko mjesto u novoj vladi Crne Gore.

Mi iz MAAC-a nikada nismo bili ljubitelji lika i djela Amfilohija Radovića. Naprotiv, bili smo njegovi žestoki protivnici. Ipak, smatramo da ovo nije pitanje naših političkih i vjerskih razlika, već pitanje čovječnosti, pravde i prava za sve nas, a naročito za porodicu, rodbinu i poštovaoce Amfilohija Radovića, bez obzira kakav je on čovjek bio. Ove optužbe, koje uključuju navode o nasilnom ubacivanju u vozila hitne pomoći, bronhoskopiji bez pravog medicinskog opravdanja, i na kraju smrtne posljedice zbog pogrešnog ili namjernog liječenja, otvaraju mnoga pitanja o profesionalnosti i odgovornosti ključnih aktera u ovom slučaju.

Crna Gora je država koja se kroz vjekove borila za slobodu, pravdu i poštenje. Naši preci su ginuli za ove vrijednosti, a mi imamo moralnu i istorijsku obavezu da ih branimo u svakom trenutku, bez obzira ko je zrtva.  Danas, kada se suočavamo s ovim ozbiljnim optužbama, koje ukazuju na moguću zaveru unutar vrha crkve i države, ne smijemo zatvarati oči. Istina mora izaći na vidjelo, ma koliko bila bolna, i bez obzira kakve turbulencije ta istina može da izazove!

Posebno je licemjerno i uvredljivo da oni koji su, prema tvrdnjama, direktno ili indirektno odgovorni za smrt mitropolita Amfilohija, sada pokušavaju da podizanjem spomenika prikriju svoje zločine i opravdaju svoje nečasne radnje. Amfilohije Radović, čovjek koji je Crnogorce nazivao “volovima” i tvrdio da smo “nastali u Jajcu” kao “komunistička kopilad,” koji je strašno uvrijedio muslimane nazivajući ih ljudima “lažne vjere,” sada se koristi kao sredstvo za prikrivanje monstruoznih zločina.

Njegovi tragovi smrde nečovještvom i mržnjom, a njegovi posmrtni ostaci, koje crnogorska zemlja ne prihvata, trebaju biti premješteni iz naše države. Ako mu nije dozvoljeno ni mrtvom da počiva u Patrijaršiji u Peći, na Kosovu, predlažemo da se njegovi ostaci presele u Beograd, ili, još prikladnije, u Republiku Srpsku, entitet stvoren na genocidu koji je sam Amfilohije podržavao, zajedno sa genocidnom politikom u Srebrenici.

Crnogorska dijaspora iz SAD-a spremna je da snosi sve troškove prenosa posmrtnih ostataka Amfilohija Radovica iz Crne Gore u, na genocidu nastalu Republiku Srpsku , ili Srbiju, koje je, dok je živ bio, više volio od Crne Gore.

Pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da ozbiljno, temeljno i nepristrasno istraže sve ove tvrdnje. Neka pravda bude zadovoljena, neka svi koji su eventualno odgovorni za ove stravične zločine odgovaraju pred zakonom, bez obzira na njihove titule, funkcije ili moć.

Dodatno, pozivamo tužilaštvo da kontaktira i ispita sve osobe koje su spomenute u ovim objavama na društvenim mrežama. Njihovo svjedočenje i izjave mogu biti ključni u rasvjetljavanju ovih događaja i utvrđivanju istine. Neka nijedna informacija ne ostane neprovjerena, a nijedna sumnja neostvarena.

Ove optužbe ne smiju ostati samo prazne riječi na društvenim mrežama. Ako postoji makar i zrnce istine u njima, dužnost nas kao građana, ali i vaše kao tužilaca, jeste da istinu istražimo i obznanimo. Istina i pravda su temelji na kojima počiva naša država, i ne smijemo dozvoliti da bilo ko, ma ko to bio, ostane nedodirljiv.

Ovo nije samo pitanje pravde za one koji su, prema tvrdnjama, svirepo ubijeni. Ovo je pitanje budućnosti naše države, našeg naroda i svih onih koji vjeruju u istinu i pravdu. Mi se ne smijemo predati strahu, niti se povući pred moćnicima. Pravda mora biti zadovoljena, a istina mora izaći na vidjelo.

Zato, poštovani VDT i SDT, molimo vas i zahtijevamo da postupite u skladu s vašom zakletvom i ovlaštenjima. Istražite ove tvrdnje do kraja, sa svom ozbiljnošću i posvećenošću koju ovaj slučaj zahtijeva. Naša država i naš narod to zaslužuju.

Za pravdu, za istinu, za Crnu Goru!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Strategos
26.09.2024-07:08 07:08

O ovome se naveliko prica ali nasi profesionalni Srbi nece da izlaze u javnost sa informacijama o tom zlocinu jer ne zele da se zamijeravaju nekim veoma uticajnim ljudjma. Kakav je bio Amfilohije da je bio, nije zasluzio da tako ode sa ovog svijeta.

Cuca
26.09.2024-07:14 07:14

Odličan predlog her Crnogorska zemlja ne prima kosti Sotone

Vladimir
26.09.2024-07:33 07:33

Zemlja mu kosti isturala!

HN HN HN
26.09.2024-12:33 12:33

Ovo je za ne vjerovati da se MAAC brine za sudbinu pokojnog Amfilohija a vise su jada zadali cetinjani pokojnom Mitropolitu nego iko. na ovome svijetu. U malteretiranju su se narocito proslavili Bogdo Bogdanovic i Sreten Vujovic , koji je bio spreman da ga odrobija.

xxy
27.09.2024-07:09 07:09
Reply to  HN HN HN

Da i interesantno da se MAAC nikad nije zainteresovao za ubistva Duska Jovanovicaa ,Pavla Bulatovica ,Inspektora Scekica ,Sasa Markovic u Budvi mnogih drugih koji su ubijeni oruzjem ne prepostavka da su mozda ubijeni nego sigurno ubijeni kao i mnogi iz politickih ili kriminalnih razloga .

Da i S.Vujovic je javno govorio na televiziji da bi ga rado odrobijao ,je li ga iko saslusao zbog te izjave itd itd.

SlavkoKaraRadusinović
26.09.2024-12:36 12:36

Božjom voljom svi izrodi domovine završe ovako.Tako će završiti bezbožja,pedofilska,okupatorska
I genocidna grupacija.