Srijeda, 25 Septembra, 2024
Rubrika:

PRIVATNI MEDIJ – PRIVATNI INTERES: Istina u Vijestima ponovo na lažnim nogama

U svojoj opsjednutosti investicijama na Bjelasici, Šćepanovićeva nije vidjela, dok je okom mjerila udaljenost temelja od žičare, nelegalne objekte tik uz žičaru, izgrađene mimo plana, bez urbanističko tehničkih uslova, što bi se reklo na divlje. Jednu takvu je morala da primijeti, ali je očigledno žmurila na jedno oko, jer se radi o njenom prijatelju Miodragu Vlahoviću zvanom Struja, omiljenom sagovorniku dopisnice Vijesti i odborniku URA u lokalnom parlamentu.

Da je kontroverzni, reketaški koncern Vijesti u ozbiljnim problemima govori i to što ponavljaju neistine iz dana u dan, i to na naslovnoj strani ”medija’. Žičara u Kolašinu je za Vijesti najveći državni problem, a to što ponavljaju već objavljene laži pokazuje ili da su opsjednuti Kolašinom ili da ne odustaju dok ne naplate reket.

Tako je naslovnicu novine „krasila“ vijest da je navodno „žičara u Kolašinu ponovo na klimavim nogama“. Nadajući se da laž kada se ponovi sto puta postaje istina, Vijesti objavljuju uradak njihovog „prvog kolašinskog pera“ dopisnice Dragane Šćepanović koja samo ponavlja iste laži iz nedjelje u nedjelju.

Dopisnica i ”medijski gang” opet targetiraju i pišu notorne laži: Vijesti od starta bile protiv gradnje potpornih stubova i zida, širili laži da je potkopan temelj stuba koji je gradila država. Ipak su ”izostavili sitnicu” da je žičara pravljena na mjestu koje NIJE bilo predviđeno planskim dokumentom, i da nije imala adekvatno izvedene temelje

Tako dopisnica navodi da je „ponovo oštećen potporni zid koji obezbjeđuje stub državne žičare K7“. Očigledna neistina jer zid ranije nije ni postojao, te tako ne može biti „ponovo oštećen“. Da podsjetimo javnost Crne Gore žičara K7 spaja skijašku infrastrukturu državnog i privatanog skijališta. Investitor je bio država, a da je očigledno bilo „fušerisanja“ u ovom poslu, pokazalo se u junu ove godine kada se, usljed vremenskih neprilika, obrušio teren u neposrednoj blizini stuba žičare K7. Obrušavanje terena je pokazalo da je žičara napravljena na mjestu koje NIJE bilo predviđeno planskim dokumentom, da nema adekvatno izvedene temelje, jer su temelji stuba planskim uslovima predviđeni da budu 6x6m, a izvedeno stanje je manjih dimenzija. To je nepobitan dokaz da je „neko“, što nije novina kada se raspolaže državnim novcem, „uštedio“ na materijalu, a gdje su pare otišle, pitanje je za nadležne organe.

Temelj državnog stuba (zaokružen na slici lijevo i označen strelicom na slici desno), dok je zaobljene stubove-šipove (zaokruženi crvenom linijom) gradila privatna firma: Iz fotografija sa lica mjesta koje su napravljene dok su radovi bili u toku se jasno vidi razlika između „državnog“ posla na stubu žičare K7 i kako to izgleda kad ga radi investitor

Kako investitori ne raspolažu državnim novcem o kome niko ne vodi brigu, već sopstvenim ulaganjima, investitor na Bjelasici je odmah krenuo u saniranje problema. Angažovan je profesor Zdravko Tomanović da uradi potrebene analize i kompanija Via Projekt koja izrađuje projekte saobraćajnica da uradi Glavni projekat zaštitnog zida. Stručno izrađeni Glavni projekat pored ostalog za potpunu dugoročnu sigurnost predvidio je postavljanje 21 šipa kako bi se zaštitio cijeli okolni prostor.

Nema jakih stubova u državi dok ih privatni kapital ne utvrdi, to dopisnica i njeni nalogodavci ne znaju

Da je sklona neistinama, Šćepanovićeva dokazuje i objavom da ova žičara povezuje 40 kilometara staza državnog skijališta, a državno skijalište ima svega 17 kilometara staza, što je svima poznata činjenica.

„OČNI“ GEOMETAR

Da cilj kvazinovinarke Šćepanović nije objektivno informisanje, već targetiranje investitora, pokazuje i podatak da je u tekstu o žičari ugurala ponovljene neistine o šaletima na Bjelasici. Dopisnica Šćepanović kaže da je „odokativnom“ metodom uspjela da vidi da su temelji  šaleta na manjoj udaljenosti od 12 metara!

Dopisnica privatnog mafijaškog tabloida Vijesti Dragana Šćepanović poznata po pisanju notornih neistina u pokušaju reketiranja investitora, iako su raskrinakne sve laži koje je u kontinuitetu objavljivala: Prije nego Aktuelno raskrinka njene laži (lijevo) i nakon što to učinimo (desno)

Pored toga, ona u tekstu navodi još neistina, poput one da su je iz kompanije Ski rizort Kolašin 1450, vrijeđali. Objavljujući samo dio odgovora, preskače onaj najvažniji a to je da je Institut za javno zdravlje demantovao njeno pisanje o tome da navodno hotel na Bjelasici zagađuje vodu. Zbog njenog tendencioznog i netačnog izvještavanja, Portal Aktuelno objavljuje integralno odgovor Ski rizorta Kolašin 1450 na njena pitanja:

“Poštovana gospođo Šćepanović,

Moramo istaći da smo se opet našli u čudu što nas kontaktirate nakon slučaja sa zagađenjem vode na Bjelasici, gdje ste u više tekstova insinuirali bez bilo kakvih dokaza da je hotel “odgovoran”, što je demantovala analiza vode koju je uradio Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Time je naučno dokazano da ste širili laži uprkos tome što Vam je odgovoreno da hotel posluje u skladu sa propisima u ovoj oblasti.

Ta očigledna neistina koju ste plasirali nije Vas obeshrabrila da nastavite da pišete nove neistine, poluistine i konstrukcije o invesiticijama, što dokazuje Vašu namjeru na koju smo od početka upozoravali, a to je medijski i javni pritisak na sve one koji ne plaćaju reklame u Vijestima.

Iz Vaših posljednih pitanja se vidi intencija da se nastavi sa negativnim izvještavanjem i Već unaprijed znamo da nikakvi odgovori sa naše strane neće spriječiti Vas i Vaše nalogodavce, bilo da se radi o formalnim ili neformalnim, da napišete nove konstrukcije kako bi opravdali svoje netačno izvještavanje. U konačnom, medij koji kao relevantne sagovornike na temu prostornog planiranja citira “turiste iz Srbije” ne možemo, i pored najbolje volje, doživljavati ozbiljno.

Zbog svega navedenog, svaka saradnja sa Vama bi značila neozbiljnost i davanje legitimiteta Vašem tendencioznom izvještavanju i kontinuiranom varanju javnosti, u čemu ne želimo da učestvujemo”.

Miodrag Miško Perović, Dragan Šolak i Željko Ivanović: Da li dopisnica po njihovom nalogu pokušava da reketira investitore?

Iz odgovora Ski rizorta Kolašin 1450 se jasno vidi da Šćepanovićeva nije vrijeđana, osim ako je istina ne vrijeđa. Dakle, Ski rizort Kolašin 1450 odbija dalju saradnju sa ovom osobom zbog toga što je pisala seriju tekstova insinuirajući da hotel na Bjelasici zagađuje vodu, iako joj je uredno odgovoreno da to nije tačno. To joj nije smetalo da u tekstovima targetira hotel, sve dok se zvanično nije oglasio Institut za javno zdravlje Crne Gore koji je nakon odrađene analize uzorka vode, potrvrdio da je Šćepanovićeva obmanjivala javnost.

Dopisnica „očni geometar“ Šćepanovićeva u tekstu navodi da joj iz Skijališta Crne Gore nijesu odgovorili „za privatnu gradnju ispod žičačare“, što najbolje pokazuje koliko nema dodira sa realnošću. Skijališta Crne Gore nemaju nikakve veze sa gradnjom na privatnim lokacijama u skladu sa Planom i svim potrebnim dozvolama i urbanističko-tehničkim uslovima. Sa druge strane, u svojoj opsjednutosti investicijama na Bjelasici, Šćepanovićeva nije vidjela, dok je okom mjerila udaljenost temelja od žičare, nelegalne objekte tik uz žičaru, izgrađene mimo plana, bez urbanističko tehničkih uslova, što bi se reklo na divlje. Jednu takvu je morala da primijeti, ali je očigledno žmurila na jedno oko, jer se radi o njenom prijatelju Miodragu Vlahoviću zvanom Struja, omiljenom sagovorniku dopisnice Vijesti i odborniku URA u lokalnom parlamentu. Da stvar bude još gora, Vlahović je suprug doskorašnje predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore, Milene Vlahović, koja je ostala čuvena po guranju takođe nelegalnog projekta “malog vještačkog osnježavanja” koji je, po sopstvenom priznanju, ona radila, iako sa projektovanjem i upravljanjem vodama nema dodirnih tačaka.

O OVOM SLUČAJU DOPISNICA NIKAD NEĆE PISATI JER SE RADI O NJENIM PRIJATELJIMA: Milena Vlahović i njen muž Mijo Struja sa bivšim ministrom Vladimirom Balvanom Martinovićem koji je pokrivao njihov nerad i štetu koju su pravili Skijalištima i generalno razvoju ski turizma na Bjelasici. Nelegalna vikendica u pozadini ispod žičare ne zanima Draganu Šćepanović

Sve dok druguje sa Šćepanovićevom, Mijo Struja i ostali vlasnici preko 60 nelegalnih objekata na Bjelasici, koliko je utvrđeno da ih ima, mogu mirno da grade na divlje gdje požele. Od Šćepanovićeve nemaju opasnosti, jer ona targetira samo legalne, mjereći golim oko udaljenist temelja od žičare.

PROCEDURE ZA LEGALNU GRADNJU

I dok drugari Šćepanovićeve prekrajaju Bjelasicu kako njima odgovara, legalni graditelji su morali da prođu niz procedura. Zakon o skijalištima koji Šćepanovićeva pominje, u članu 29 definiše zabranu gradnje u pojasu zičare 12 metara od spoljne žice sa obje strane. Zakon sa ovom odredbom donijet je 2007. godine,  a nakon te 2007.godine Vlada Crne Gore i Skupština Crne Gore su i pored ovog zakona donijeli Plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove i u njemu definisali između ostalog i chalete na sadašnjim pozicijama, a osim njih i putnu infrastrukturu i elektro infrastrukturu koja po ovoj logici takođe ne bi smjela da se gradi. Nakon PPPN, Vlada Crne Gore izdala je Urbanističko-tehničke uslove za chalete 23. jula 2013. zatim je  urađeno je Idejno rješenje na koje je Glavni državni arhitekta dao saglasnost, pa je izrađen Glavni projekat chaleta i isti u sklopu revizije je dobio saglasnosti svih institucija da bi bila izvršena prijava građenja objekata. Važno je napomenuti da je za potrebe Skijališta Crne Gore sproveden postupak eksproprijacije, koji je prihvaćen bez žalbe, koji nije obuhvatao koridor zaštite iz Zakona o skijalištima, koji je star 17 godina, a nijedan akt države nije ovo uzimao kao problematično.

Dopisnica Dragana Šćepanović priložila fotografiju potpornih stubova u svom tekstu što znači da ili je ona neovlašćeno ušla na gradilište i slikala, ili je to uradio neko za nju: Ulazak na gradilište je opasan i stoga zakonom zabranjen, bez dozvole izvođača i investitora, kao i bez propisane opreme i zaštitne kacige

Ništa od ovoga nije bilo potrebno prijateljima Šćepanovićeve. A i zašto bi, kad imaju blagoslov Vijesti, koji su navikli da kroje sudbine pojedinaca po svom nahođenju. Na sreću, ta su vremena prošla, jer upravo i zbog ovakvih slučajeva, Vijestima više niko ne vjeruje.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve