Srijeda, 25 Septembra, 2024
Rubrika:

SZO: Evropska djeca ugrožena problematičnom upotrebom društvenih mreža

Podaci su dobijeni u istraživanju koje je obuhvatilo 280.000 djece, od 11, 13 i 15 godina, iz 44 zemlje u Evropi, Centralnoj Aziji i Kanadi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da da je problematična upotreba društvenih mreža u porastu među djecom u Evropi, kao i da postoji opasnost da razviju zavisnost od onlajn igranja.

“Potrebne su nam hitne i održive akcije kako bismo pomogli adolescentima da zaustave potencijalno štetnu upotrebu društvenih medija, za koju se pokazalo da dovodi do depresije, maltretiranja, anksioznosti i loših rezultata u školi“, izjavio je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

U 2022. godini, kod 11 odsto adolescenata (13 odsto djevojčica i 9 odsto dječaka) bilo je znakova problematičnog korišćenja društvenih mreža, dok ih je četiri godine ranije bilo sedam odsto.

Podaci su dobijeni u istraživanju koje je obuhvatilo 280.000 djece, od 11, 13 i 15 godina, iz 44 zemlje u Evropi, Centralnoj Aziji i Kanadi.

Kod njih su primijećeni simptomi slični simptomima zavisnosti, a to su nemogućnost kontrole prekomerne upotrebe, osećaj povlačenja i napuštanja drugih aktivnosti u korist društvenih medija i negativne posljedice prekomjerne upotrebe u svakodnevnom životu.

Ova pojava je najraširenija među rumunskim adolescentima uzrasta od 13 i 15 godina, gdje pogađa 28 odsto njih, a najmanja je među holandskim adolescentima (tri odsto).

Razlog za zabrinutosti je i taj što trećina adolescenata igra onlajn svakodnevno, a njih 22 odsto najmanje četiri sata, podaci su SZO.

Oko 12 odsto adolescenata ima problematično ponašanje koje se dovodi u vezi sa onlajn igranjem, a od toga 16 odsto čine dječaci i sedam odsto djevojčice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve