Srijeda, 25 Septembra, 2024
Rubrika:

Učenici zavirili u svijet nauke kroz interaktivne radionice

I ove godine pripremljen je bogat program u čak 15 crnogorskih opština

U Podgorici je danas zvanično počeo dvanaesti festival “Dani nauke i inovacija 2024” u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Five Grupe (Five Group), koji ove godine nosi slogan “Nauka i inovacije na dohvatu ruke”.

I ove godine pripremljen je bogat program u čak 15 crnogorskih opština.

Festival ima za cilj da na inovativan i zanimljiv način približi nauku široj publici, uključujući učenike, studente, ali i sve građane zainteresovane za najnovija dostignuća i tehnologije. Tokom pet dana trajanja festivala, posjetioci će imati priliku da prisustvuju različitim predavanjima, radionicama, izložbama i prezentacijama koje će pokriti širok spektar tema iz oblasti nauke i inovacija.

Ovaj događaj ne samo da pruža platformu za razmjenu znanja i ideja, već i ohrabruje mlade ljude da se zainteresuju za nauku i tehnologiju, čime doprinosi razvoju inovativnog potencijala Crne Gore.

Već prvog dana festivala, na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan je niz radionica kojima je prisustvovao veliki broj osnovaca i srednjoškolaca koji su imali priliku da kroz posjete laboratorijama zavire u svijet nauke i vide šta to “Dani nauke i inovacija” imaju da ponude.

Dekanica Metalurško-tehnološkog fakulteta, prof. dr Veselinka Grudić, kazala je da se Metalurško-tehnološki fakultet i ove godine, kao i prethodnih, tradicionalno priključuje Festivalu „Dani nauke i inovacija“, te da sve posjetioce i ove godine očekuju vrlo zanimljive interaktivne radionice gdje će učenici kako osnovnih, tako i srednjih škola imati priliku da se kroz aktivno učešće u eksperimentima približe svijetu nauke.

“Ideja je da i u tako mlađem uzrastu probudimo interesovanje za prirodne nauke koje, svjedoci smo, nekako gube na značaju, odnosno mladi se ljudi sve češće opredjeljuju da svoj životni put kreiraju u nekim drugim oblastima, dok prirodne nauke kao da ostaju na nekom drugom mjestu. Ovo je idealna prilika da na licu mjesta vide i upoznaju čari nauke, da se opredijele da se bave naukom, posebno prirodnim naukama. Veoma je važan i aspekt zaštite životne sredine, tako da će biti riječi i o tome kako se može otpad valorizovati u smislu sinteze nekih materijala sa dodatnom i novom upotrebnom vrijednošću, dok će takođe biti riječi i o bioplastici. Inače, naša radionica nosi naziv „Green Lab – Nauka i održivo“, dakle program smo ove godine obojili održivim tehnologijama, kao i temama iz oblasti zaštite životne sredine”, kazala je prof. Grudić.

Kako je rekla, sve aktivnosti Metalurško-tehnološkog fakulteta podijeljene su na dvodnevne radionice. Prvog dana su ugostili srednjoškolce koji su boravili u laboratorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta, i koji su sa profesorima i saradnicima aktivno učestvovali u radionicama i izvođenju eksperimenata.

Drugi dan je namijenjen učenicima osnovnih škola, koji će u holu zgrade Tehničkih fakulteta takođe imati priliku da se vrlo aktivno uključe u izvođenje brojnih eksperimenata.

“Učenici će moći da se pobliže upoznaju sa hemijom i čuju priče na primjer o koroziji, ili hlorofilinu. Dakle pripremili smo vrlo zanimljive radionice i drago nam je što je i ove kao i prošle godine interesovanje učenika kako osnovnih, tako i srednjih škola, veoma veliko”, zaključila je Grudić.

A pune laboratorije Tehničkih fakulteta svjedočile su o velikom interesovanju za predavanja i radionice, koji su privukli pažnju đaka i budućih studenata.

Kroz pet radionica izvedeni su eksperimenti iz hemije, biologije, i metalurgije i drugih oblasti.

Na jednoj od radionica, pod nazivom “Zeleni ples”, posjetioci su mogli da nauče kako se određuje koncentracija hlorofila u različitim biljkama. Učenicima je kratko predavanje, a kasnije i eksperiment, održala Milena Šutović sa druge godine master studija Metalurško-tehnološkog, smjera Hemijske tehnologije.

“Imali smo učenike različitih srednjih škola koji su bili vidno zainteresovani, postavili nam niz pitanja i pokazali zavidno znanje o temi o kojoj smo pričali. Nadam se da su uživali i da su uspjeli nešto novo da nauče”, kazala je Šutović.

Redovna profesorica Metalurško-tehnološkog fakulteta, prof. dr Mira Vukčević, održala je predavanje i radionicu na temu valorizacije industrijskog otpada u industriji aluminijuma, budući da se Crna Gora suočava sa opterećenjem te vrste industrijskog otpada.

“Danas smo učenicima pokušali da pokažemo značaj reciklaže, odnosno značaj revalorizacije industrijskog otpada za održiviji razvoj budućih generacija, pa ako hoćete i privredni rast Crne Gore. Dakle, ovo su naša istraživanja za koja ne možemo reći da su u povoju, ali su istraživanja koja još uvijek nisu primjenjiva na nekom poluindustrijskom ili industrijskom nivou. Međutim, ona ukazuju na veliki potencijal i mogućnost reciklaže ovih materijala, tako da samom činjenicom da ima tu vrstu nezgodnog nasljeđa, Crna Gora jeste interesantna naučnicima koji se bave valorizacijom tog materijala”, kazala je prof. Vukčević.

Prema njenom mišljenju, „Dani nauke i inovacija“ su prilika da djeca u srednjim školama, koja nažalost nemaju puno prilike da vide neke stvari van školskog sistema i školskog programa, upoznaju neke interesantne nove stvari,  zainteresuju se za suštinske probleme, dakle ne samo za fundamentalne nauke već i za primjenjivost fundamentalnih nauka i principa.

Na jednoj od radionica učenici su mogli da nauče određene informacije vezane za nauku o materijalima,  a domaćin ove radionice bio je prof. dr Kemal Delijić, koji je apostrofirao da su „Dani nauke i inovacija“ zanimljiv i koristan koncept.

“Iz naših ranijih iskustava u komunikaciji sa srednjoškolcima utvrdili smo da djeca dobiju mnogo više informacija na ovaj način, a one im omogućavaju da kasnije na pravilan način odaberu šta će u svom životu raditi, šta će studirati i kojim će se pozivom baviti”, kazao je prof. Delijić.

Posjetioci su mogli i da zavire u proces pravljenja bioplastike, a cilj ove radionice je zapravo bio kako smanjiti upotrebu konvencionalne plastike.

“Danas sa đacima učimo šta je potrebno za proizvodnju bioplastike, tako da oni mogu napraviti bioplastiku kod kuće. Posjetili su nas učenici  srednjih škola, iz Podgorice, Danilovgrada i ostalih opština. Danas se trudimo da đacima objasnimo koji je u značaj skroba kao polisaharida, koji je značaj amiloze i amilopektina, zašto je važno da koristimo bioplastiku, zašto treba da smanjimo upotrebu konvencionalne plastike i kako to utieče na životnu sredinu”, kazala je Slađana Kovačević, student master studija Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Dvanaesti festival „Dani nauke i inovacija“, koji Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija organizuje u saradnji sa FIVE Grupom kao tradicionalnim partnerom i generalnim sponzorom festivala, održava se od 23. do 27. septembra. Posjetioci će imati priliku da vide preko 100 sadržaja u 15 crnogorskih gradova, a bogat program sadrži prezentacije, izložbe, eksperimente, predavanja, posjete istraživačkim strukturama – laboratorijima koje su otvorile vrata široj publici. Sadržaj festivala ove godine čini i 37 projekata ukupne vrijednosti 94.000 EUR – 20 projekata promocije nauke i 17 projekata kojima se promovišu inovacije, a koje je podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija kroz dva konkursa za podršku festivalskim sadržajima u oblasti promocije nauke i inovacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve