Utorak, 24 Septembra, 2024
Rubrika:

Klub odbornika DPS: Nezakonitim izborom v. d. direktora Uprave za zaštitu imovinsko-pravnih interesa nastavlja se bezakonje u Glavnom gradu

''Naime, iako Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da poslove zaštite imovinsko-pravih interesa jedinica lokalne samouprave vrši organ koji odredi opština u skladu sa zakonom, iako je Statutom Glavnog grada, na osnovu zakona propisano da te poslove vrši organ uprave nadležan za poslove zastupanja, to u Glavnom gradu više nije slučaj'', naveli su iz Kluba odbornika DPS-a

Vrhunac pravnog neznanja ili prosto loše namjere sadašnjeg menadžmenta grada, ogleda se u odnosu prema Upravi za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada Podgorice, ocijenili su iz Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u podgoričkom parlamentu.

“Naime, iako Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da poslove zaštite imovinsko-pravih interesa jedinica lokalne samouprave vrši organ koji odredi opština u skladu sa zakonom, iako je Statutom Glavnog grada, na osnovu zakona propisano da te poslove vrši organ uprave nadležan za poslove zastupanja, to u Glavnom gradu više nije slučaj”, naveli su iz Kluba odbornika DPS-a u saopštenju.

Glavni grad Podgorica, prema njihovim riječima, trebao bi biti primjer zakonitog rada i ako je potrebno inicijator izmjene zakona koji se odnose na rad lokalne uprave, onda kada, kažu, “postoje pravne praznine ili praksa pokaže da adekvatno djelovanje i efikasan rad iziskuje nova zakonska rješenja”.

“Međutim, Uprava za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada donijela je novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji predviđa da istom rukovodi direktor, a grad pred sudovima i upravnim organima zastupaju “ovlašćena lica”. Pravni osnov za donošenje istog je, kako se navodi, zapisnik o inspekcijskom nadzoru, gdje je ukazano da radno mjesto zamjenika zaštitnika nije predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi”, dodaju iz Kluba.

Obzirom da je pozicija zamjenika zaštitnika predviđena podzakonskim aktima koje je usvojila Skupština Glavnog grada, iz Kluba navode da na osnovu zakona, sadašnji menadžment, umjesto da štiti svoj integritet, inicirajući izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako kažu, “u potpunosti briše ove pozicije za koje je bilo potrebno osam godina radnog iskustva i položen pravosudni ispit”.

“Potrebno je ispitati da li se radi o pravnom neznanju ili o gruboj namjeri da se nanese šteta gradu, biranjem novih kadrovskih rješenja, obzirom da zaštitnik i zamjenici zaštitnika više ne egzistiraju kao radna mjesta i zakonski zastupnici grada, a pravni osnov za donošenje nekog akta može biti samo zakon, a ne i zapisnik inspekcije”, istakli su iz tog odborničkog Kluba.

U svakom slučaju, navode da se radi o “nezakonitom aktu”, koji, kažu, mora biti predmet ocjene Ustavnog suda Crne Gore, “jasno je i pravnim laicima”.

“Sadašnje rješenje da Upravom imovinsko-pravnih interesa rukovodi direktor, a grad zastupaju ovlašćena lica (niže zvanje iz nivoa ekspertskog kadra Zakona o državnim službenicima i namještenicima), koje pozicije podrazumijevaju manje radno iskustvo i shodno zakonu ne posjeduju samostalnost u radu koju priroda posla zastupnika iziskuje, jasno je da se radi o namjeri da se degradira ovaj organ uprave, a time i pozicija zastupnika, biranjem novih kadrovskih rješenja na uštrb kvaliteta zastupanja i potencijalno političkog uticaja na donošenje odluka i pravnih mišljenja iz nadležnosti ovog organa”, istakli su iz Kluba.

Da postoji bojazan od kadrovskog i organizacionog “urušavanja” još jednog veoma značajnog organa, prema njihovim riječima, govori i činjenica da je konkurs za direktora Uprave za zaštitu imovinsko-pravnih interesa objavljen u toku izbornog procesa, a kako se radi o izuzetno odgovornoj poziciji, kažu da “nije jasno ni koje radno iskustvo i kvaliteti sadašnjeg v. d.-a gospodina Gojka Perovića preporučuju za tu funkciju”.

“Na poseban oprez moraju biti svi kojima je stalo do Podgorice, posebno ukoliko se kreatori ovakvih nakaradnih rješenja budu pozvali na meritokratiju i poštovanje zakona, jer znamo što se u njihovom slučaju iza toga krije”, poručili su iz Kluba.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve