Ponedjeljak, 23 Septembra, 2024
Rubrika:

Ministarstvo pravde će inicirati osnivanje komore sudskih vještaka

On je rekao da će Ministarstvo pravde, u tom procesu, ''biti i servis i partner organizaciji koja okuplja sudske vještake''

Ministarstvo pravde će, imajući na umu važnost zvanja sudski vještak i nerijetko presudnu ulogu njihovog stava za donošenje sudske presude inicirati osnivanje komore sudskih vještaka. To će biti esnafska organizacija koja će se baviti unapređenjem tog poziva i zaštitom prava svih sudskih vještaka u Crnoj Gori, to je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja sudskih vještaka kazao ministar pravde Bojan Božović.

On je rekao da će Ministarstvo pravde, u tom procesu, “biti i servis i partner organizaciji koja okuplja sudske vještake”.

Kako je navedeno u saopštenju za medije Božović je sa predsjednikom Udruženja sudskih vještaka Markom Lakićem i njegovim saradnicima razmotrio najvažnije probleme te organizacije i njenih članova.

Kao najbitnija, navodi se da su istaknuta pitanja izbora i reizbora sudskih vještaka, pitanje sudskih naknada za vještake, kao i potreba cjeloživotnog usavršavanja vještaka u struci, čija znanja koriste za vještačenje dokaza na sudu.

Sagovornici su zajednički ocijenili da treba naći najbolji model da buduća komora bude sastavni dio pravnog sistema Crne Gore, konstatovano je.

“Komora se neće baviti samo pravima vještaka, nego jednako i njihovom obavezom da se stručno usvrašavaju i da im na sudu jedini interes bude interes struke. Nerijetko se na njihovoj ekspertizi temelji odluka suda i to govori koliko je to važan poziv”, zajednički su ocijenili Božović i Lakić sa saradnicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve