Ponedjeljak, 23 Septembra, 2024
Rubrika:

Lokalne vlasti: Šesnaest osoba povrijeđeno u napadu na Zaporožje; Zelenski u SAD, posjetio fabriku municije u Pensilvaniji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je stigao u SAD da predstavi američkom predsjedniku Džou Bajdenu detalje svog ''plana pobjede'' čiji cilj je da se okonča ruska invazija, dajući uvjeravanja da će ova jesen biti odlučujuća. Na frontu u Ukrajini borbe su u toku, a najveći broj se dešava na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu, tvrdi Generalštab Ukrajine.

Rat u Ukrajini – 943. dan.

Peskov: Proučićemo “plan pobjede” ako se zvanično objavi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan rekao je da će Moskva proučiti “plan pobjede“ ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata sa Rusijom, ako se objave zvanične informacije o tom dokumentu.

Dmitrij Peskov je odgovarao na pitanje o komentarima francuskog predsjednika Emanuela Makrona da će nakon rata u Ukrajini biti neophodno preispitati odnose Evrope sa Rusijom.

Peskov je rekao da će buduća poredak morati da obezbijedi bezbednost Rusije kroz sistem garancija.

Moskva: Najmanje 31 civil je poginuo, a 256 osoba je povrijeđeno u ukrajinskoj ofanzivi na Kursk

U ukrajinskoj ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk do 5. septembra je ubijen najmanje 31 civil, a ranjeno 256 osoba, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula najveći strani napad na Rusiju od Drugog svjetskog rata, provalivši granicu u zapadni region Kurska uz podršku rojeva dronova i teškog naoružanja, uključujući oružje zapadne proizvodnje.

Kako se ističe u saopštenju, 131.000 civila napustilo je najopasnije oblasti Kurskog regiona.

Zelenski u SAD, posjetio fabriku municije u Pensilvaniji

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u SAD, a kako je naveo u objavi na mreži X, glavni cilj njegove posjete je jačanje Ukrajine.

“Ovaj rat se može okončati samo pravednim mirom kroz globalne napore. Ukrajinski plan pobjede biće na stolu svih naših saveznika”, naveo je Zelenski.

Zelenski je obišao fabriku municije “Skrenton armi” u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, koja proizvodi komponente za artiljerijske i minobacačke granate.

Sa rukovodstvom fabrike razgovarao je o mogućnost američkih investicija u ukrajinsku odbrambenu industriju, objavljeno je na sajtu Zelenskog.

Zelenski je istakao da je Ukrajini potrebna nesmetana i blagovremena isporuka vojne pomoći, kao i da Kijev računa na dalju podršku SAD. Kapacitet te fabrike je u potpunosti upotrijebljen za isporuku municije Ukrajini, posebno za proizvodnju projektila kalibra 155 milimetara čija je proizvodnja značajno povećana tokom ove godine, prenosi Ukrinform.

“Ovde radi 400 ljudi, koji su spasili milone Ukrjainca. Stvarno sam želio da dođem ovdje i da vam zahvalim”, rekao je Zelenski obraćajući se radnicima.

Zelenski će u Njujorku učestvovati na 79. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Kako je najavljeno, Zelenski će u utorak učestvovati na sastanku na visokom nivou Savjeta bezbjednosti UN, koji su sazvale SAD, Francuska, Japan, Malta, Južna Koreja i Velika Britanija, a Generalnoj skupštini će se obratiti u srijedu ujutru.

Zelenski je ranije najavio da će tokom posjete SAD predstaviti “plan pobjede” američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, potpredsednici i demokratskom predsjedničkom kandidatu Kamali Haris i republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

95. Brigada tvrdi: Ukrajinske snage probili još jedan dio ruske granice

Ukrajinska 95. zasebna vazdušno-jurišna brigada saopštila je danas da je probila još jedan dio ruske granice.

Brigada je objavila video snimak koji navodno prikazuje proboj inženjerijskih barijera, prelazak desantnih jedinica u Rusiju i prve borbe u blizini granice.

Tačna lokacija i vrijeme napada nisu objavljeni, ali je brigada saopštila da je to “drugi uspješni proboj ruske granice od početka operacije u ruskoj Kurskoj oblasti”.

Kijev: Ruske snage lansirale dvije rakete i četiri drona na mete u Ukrajini

Rusija je tokom noći lansirala dvije vođene vazdušne rakete i četiri jurišna drona na metu Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Kako se dodaje, dve rakete i jedan dron “nisu stigli do svojih ciljeva zbog aktivne protivvazdušne protivraketne odbrane Odbrambenih snaga Ukrajine“, saopštile su vazduhoplovne snage.

Zaharova: Moskva neće na drugi ukrajinski mirovni samit

Moskva neće učestvovati na drugom mirovnom samitu koji Ukrajina planira za kasnije ove godine, rekla je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova 21. septembra.

Kijev je organizovao prvi mirovni samit u junu u Švajcarskoj sa više od 80 zemalja koje su podržale saopštenje koje poziva da teritorijalni integritet Ukrajine bude osnova svakog mirovnog sporazuma. Rusija nije bila pozvana na taj samit, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zaharova je rekla da svaki mirovni sporazum treba da odražava “situaciju na terenu i geopolitičku realnost”.

Rusija kontroliše oko 20 posto teritorije Ukrajine.

Ukrajina je prošlog mjeseca izvršila napad na Rusiju, zauzevši dio teritorije koji bi ojačao njenu pregovaračku poziciju u svim eventualnim mirovnim pregovorima.

Lokalne vlasti: Šesnaest osoba povrijeđeno u napadu na Zaporožje

Najmanje 16 civila je ranjeno, uključujući 15-godišnjeg dječaka, u ruskom vazdušnom udaru na Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, saopštili su u tamošnji zvaničnici.

Načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov objavio je na Telegramu da je Rusija nanijela najmanje sedam vazdušnih udara na grad i okolni okrug, oštetivši 13 stambenih zgrada, obrazovne ustanove, automobile, garaže i privatne rezidencije.

Stanari oštećenih stambenih zgrada su evakuisani, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kako ističe, prema preliminarnim informacijama, ruske snage su koristile vođene vazdušne bombe KAB za napad na Zaporožje.

Zelenski u SAD da predstavi svoj “plan pobjede” Bajdenu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je stigao u SAD da predstavi američkom predsjedniku Džou Bajdenu detalje svog “plana pobjede” čiji cilj je da se okonča ruska invazija, dajući uvjeravanja da će ova jesen biti odlučujuća.

“Stigli smo u SAD. Gavni cilj je ojačati Ukrajinu i zaštititi cijeli naš narod. Ovaj rat se može završiti samo pravednim mirom zahvaljujući međunarodnim naporima”, rekao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

“Plan pobjede Ukrajine će biti na stolu naših saveznika”, dodao je on.

U video poruci iz aviona objavljenoj na istoj mreži Zelenski je rekao da je krenuo za američku državu Pensilvaniju za “posebnu poruku”, prije Njujorka i Vašingtona.

“Ova jesen će biti odlučujuća za nastavak rata”, rekao je on i dodao da će predsjednik Bajden biti prvi koji će vidjeti detalje ukrajinskih predloga za okončanje rata sa Rusijom.

Zelenski planira zatim da predstavi plan “svim vođama partnerskih zemalja” kao i američkom Kongresu i dvoma kandidatima za predsjedničke izbore u SAD, demokratskoj kandidatkinji potpredsjednici Kamali Haris i republikanskom predsjedničkom kandidatu i bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Zelenski bi trebalo da pokuša da ubedi Bajdena da odobri Kijevu da sa zapadnim oružjem dugog dometa gađa ciljeve u Rusiji, što bi po njemu moglo da promijeni tok rata.

Borbe se nastavljaju

Na frontu u Ukrajini borbe su u toku, a najveći broj se dešava na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu, tvrdi Generalštab Ukrajine.

Prethodnog dana je vatrogasac poginuo, a dvije osobe su povrijeđene kada je eksplodirala ukrajinska bespilotna letjelica u oblasti Luganska, koji se nalazi pod kontrolom Rusije, tvrdi Moskva.

Sa druge strane Kijev obavještava da je u Hersonskoj oblasti, lokalni stanovnik poginuo od posljedica ruskog granatiranja.

U Belgorodskoj oblasti je deset ljudi povrijeđeno kada je granatiramo selo u Rusiji, izvještava Moskva.

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštava da je zbog ruskog granatiranja teritorije rudnika u Donjeckoj oblasti izbio je požar i da su dvije osobe poginule.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve