Nedjelja, 22 Septembra, 2024
Rubrika:

Do kada će političke partije da nam nameću preśednike opština?

''Danas kada političke partije predlažu i biraju predśednike opština imamo kadrovska rješenja koja su narodskim jezikom rečeno zastiđe za gradove i samu državu''

Piše: Alesandar Damjanović

Današnji sastav predśednika crnogorskih opština je najbolji pokazatelj da se pod hitno mora izmijeniti postojeći zakon i građanima vratiti pravo izbora prvog čovjeka grada.

Političke partije građanima nameću kadrove koje u većini slučajeva nemaju kapaciteta i sposobnosti da vode mjesne zajednice kamo li grad.

Prosto je nevjerovatno a i poražavajuće kakve se sve ličnosti nalaze na funkcijama predśednika opština, sve zahvaljujući lošim procjenama političkih partija.

Od 2010. godine političke partije su izmjenama zakona oduzeli građanima pravo da na neposrednim izborima biraju predśednika svoje opštine.

Prvo je građanima Nikšića uskraćeno pravo izbora, pa je Nebojaa Radoičić bio prvi predśednik opštine koga su bira odbornici.

Kada su se predśednici opština birali na neposrednim izborima tada su ozbiljni ljudi poput Tarzana Miloševića, Miomira Mugoše, Skendera Šarkinovića, Nusreta Kalača, Miloja Pupovića, Šaćira Perišića, Mijuška Bajagića dobijali povjerenje naroda da vode gradove.

Danas kada političke partije predlažu i biraju predśednike opština imamo kadrovska rješenja koja su narodskim jezikom rečeno zastiđe za gradove i samu državu.

Aktuelni zakon je omogućio da uz pomoć prosrpskih partija crnogorska prijestonica Cetinje dobije gradonačelnika kakav je Bujo Đurašković, koji je SPD kao nisilac liste ostavio bez parlamentarnig statusa, što najbolje govori kakvo mišljenje građani imaju o njemu.

Nažalost danas širom Crne Gore imamo dosta Buja, nego da ne opterećujem pažnju čitalaca, već ću ovim putem pozvati poslanike u crnogorskom parlamentu da pod hitno pristupe izmjenama i dopunama aktuelnog zakona i građanima vrate pravo izbora predśednika opštine.

Ostaje nam da se nadamo da će proraditi razum kod političkih partija, naročito kod ovih koji trenutno tvore skupštinsku većinu i da će se građanima vratiti pravo da biraju domaćina svog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve