Nedjelja, 22 Septembra, 2024
Rubrika:

Foka Šiba proslavila 50. rođendan – skoro duplo više od životnog vijeka foka u divljini

']Dostizanje 50 godina je ogromna prekretnica, ne samo za Šibu, već i za sve koji su ovde bili dio njenog puta'', rekla je Tamara Kuper, kustoskinja Utočišta za foke u jugozapadnoj Engleskoj

Stara foka Šiba iz utočišta u Kornvolu u Velikoj Britaniji “slavi” danas 50. rođendan, što je daleko više od životnog vijeka foka u divljini.

„Dostizanje 50 godina je ogromna prekretnica, ne samo za Šibu, već i za sve koji su ovde bili dio njenog puta“, rekla je Tamara Kuper, kustoskinja Utočišta za foke u jugozapadnoj Engleskoj.

Stvari nisu izgledale dobro za Šibu kada je kao mladunče spa[ena sa plaže u Kornvolu u septembru 1974.

Ken Džons je davno prije no što je osnovao Utočište, Šibu našao s povredom glave i infekcijom oka i odnio je kući gdje su on i njegova supruga Meri rehabilitovali foke u bazenu.

Kako je Šiba rasla, preselili su je iz Džonsovog dvorišta u rijeku Helford u selu Gvik, a aktivnost se proširila na rehabilitaciju više od 70 mladunaca godišnje.

Šibino zdravstveno stanje, uključujući gubitak vida, sprečilo je njen povratak u more, ali je nadživjela sve druge i postala omiljena u s kloništu.

Šibina dugovječnost se pripisuje brizi koju ima i napretku veterinarske medicine.

Foke u divljini obično žive 25 do 30 godina, rekla je Kuper. Ženke u zatočeništvu dožive i 40 godina, ali mužjaci ne više od 30.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve