Nedjelja, 22 Septembra, 2024
Rubrika:

Vukićević u Budimpešti: Željeznički saobraćaj treba snažniju podršku i brže realizujuće projekte

Ona je kazala da bez adekvatnog ulaganja u infrastrukturne projekte ne možemo dalje razgovarati o bilo kakvom razvoju saradnje sa susjednim zemljama, a samim tim i ostatkom zemalja EU

Ministarka saobraćaja, Maja Vukićević, je na zajedničkom panelu, sa ministrima regiona i Evrope razmijenila informacije po osnovu projektnih dešavanja u sektoru željezničkog saobraćaja.

,,Crna Gora je u prethodnom periodu obezbijedila značajna finansijska sredstva za remont i modernizaciju pruge Bar-Vrbnica, odnosno Rute 4, čime su se stekli uslovi za nastavak rekonstrukcije pruge, koja je započela 2009 godine. Uz prethodno obezbijedjena sredstva očekuje se da će realizacijom projekata u narednom periodu Crna Gora imati remontovanu kompetnu dionicu Rute 4. U junu ove godine je potpisan Ugovor o nabavci novih elektromotrnih garnitura za potrebe AD ,,Željezniki prevoz Crne Gore”, a koje će se koristiti u unutrašnjem saobraćaju”, kazala je ministarka saobraćaja, Maja Vukićević.

Takođe, kako je kazala, istog mjeseca ove godine otvorena je zajednička željeznička stanica Bijelo Polje, u kojoj su smješteni zajednički organi uprava Crne Gore i Srbije, u cilju smanjenja vremena zadržavnja vozova na graničnim prelazima.

“Za sada je vrijeme kontrole vozova smanjeno za cca 40 minuta. Sa ministrom Vesićem smo uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji, kojim se traži finansijska podrška za remont dijela rute 4 na teritoriji Republike Srbije, pa ovim putem pozivamo sve učesnike da podrže ovaj zahtjev čija bi realizacija imala isključivo pozitivne efekte na cijeli region, a ujedno i bolje povezivanje sa Evropskom unijom. Ulaganjem u infrastrukturne kapacitete Luke Bar i željezničku mrežu koja predstavlja zaleđe luke, smatramo da bi se na dugoročnom planu postigli pozitivni efekti kako za Crnu Goru, tako i za Republiku Srbiju. Realizacija planiranih projekata, povećala bi kapacitete Luke Bar, a uklanjanje uskih grla na željezničkoj mreži, učinili bi transport robe efikasnijim, a samim tim i privukli nove korisnike, budući da se Luka Bar nalazi na samom ulasku u Jadransko more”, izjavila je Vukićević.

Ona je kazala da bez adekvatnog ulaganja u infrastrukturne projekte ne možemo dalje razgovarati o bilo kakvom razvoju saradnje sa susjednim zemljama, a samim tim i ostatkom zemalja EU.

“Remont pruge je samo jedan od segmenata modernizacije, dok se istovremeno mora težiti razvoju inteligentnih transportnih sistema. Smatramo da bi zemlje regiona trebale slijediti primjer i put zajedničkog nastupa Crne Gore i Srbije za traženje finansijske podrške za unapređenje kompletne željezničke mreže” dodala je Vukićević.

Kada govrimo o administrativnim barijerama, u završnoj fazi pripreme ja novi Zakon o željeznici, usaglašen sa relevantnim propisima EU, a koji se odnose na otvaranje tržišta, priznavanje stranih operatera, kao i saradnju nacionalnog upravljača infrastrukture sa stranim upravama, u cilju bolje i efikasnije organizacije prevoza putnika i tereta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve