Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Desetine hiljada evakuisano u Japanu zbog opasnosti od poplava

Oko 30.000 stanovnika gradova Vajima i Suzu bilo je prisiljeno napustiti to područje, rekli su lokalni zvaničnici

Japanske vlasti su naredile evakuaciju desetine hiljada stanovnika Ishikave zbog opasnosti od poplava izazvanih obilnim kišama. Oko 30.000 stanovnika gradova Vajima i Suzu bilo je prisiljeno napustiti to područje, rekli su lokalni zvaničnici.

Tri rijeke u regiji poplavile su obližnje zajednice, rekao je zvaničnik za AFP, dodajući da se procjenjuje šteta na zgradama i infrastrukturi. Japanska meteorološka agencija stavila je prefekturu Ishikawa u stanje visoke pripravnosti, upozoravajući na „smrtonosne“ opasnosti.

Slike koje je emitirao javni kanal NHK prikazuju potopljenu ulicu u gradu Vajima. Vajima i Suzu su među gradovima koji su najteže pogođeni zemljotresom magnitude 7.5 koji se dogodio 1. januara, a u kojem je poginulo najmanje 236 osoba.

Regija se još uvijek oporavlja od ove katastrofe koja je sravnila zgrade, uništila ceste i izazvala veliki požar. Količina padavina u Japanu dosegla je rekordne ivoe posljednjih godina u nekoliko dijelova zemlje, ponekad sa smrtonosnim poplavama i klizištima. Stručnjaci smatraju da klimatske promjene povećavaju učestalost, intenzitet i nepredvidljivost tih pojava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve