Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Irena Grandis – politička borba Hrvata Boke Kotorske

''''Na bedemu mediteranske Crne Gore'' nije samo ime liste, već simbol borbe za očuvanje identiteta Hrvata u ovom dijelu Jadrana''

Piši: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

U neđelju, 29. septembra, Kotor izlazi na lokalne izbore. Među brojnim listama koje se bore za ulazak u lokalni parlament, jedna lista nosi posebnu važnost, kako za Kotor, tako i za čitavu Boku Kotorsku – to je lista Hrvatske građanske inicijative (HGI) pod nazivom „Na bedemu mediteranske Crne Gore”. Ova lista nije samo politička opcija, već bedem za očuvanje jedne od najugroženijih manjina u Crnoj Gori – Hrvata Boke Kotorske. Hrvatska zajednica u Boki vjekovima je dio kulturnog, vjerskog i društvenog tkiva ovog prostora. Međutim, u posljednjim decenijama suočavaju se sa mnogim izazovima – od političke marginalizacije do demografskog opadanja. Upravo zato ova lista nosi ogromnu važnost. Ona je glas onih koji su kroz istoriju čuvali svoj identitet, jezik i običaje a danas se bore za svoje mjesto pod suncem Crne Gore. “Na bedemu mediteranske Crne Gore” nije samo ime liste, već simbol borbe za očuvanje identiteta Hrvata u ovom dijelu Jadrana.

Irena Grandis, rođena je u Kotoru 1975. godine, cijeli svoj život provela je u srcu Boke Kotorske, čvrsto vezana za svoj grad, ljude i tradiciju koju dijeli sa njima. Od 2010. godine radi u Lovćen osiguranju kao službenica, dok je 2016. godine stekla specijalizaciju u nautičkom turizmu i upravljanju marinama na Fakultetu za mediteranske studije u Tivtu. To obrazovanje nije samo dodatak njenom profesionalnom životu, već i potvrda njene posvećenosti razvoju pomorstva i turizma, ključnih grana privrede u Boki Kotorskoj ali i tradicija istorijske povijesti Kotora kog su gradili mornari.

Irena Grandis je i posvećena članica Hrvatske građanske inicijative (HGI) od samog osnivanja kotorskog opštinskog odbora. Njen politički angažman proistekao je iz ljubavi prema svom narodu, gradu i kulturnom nasljeđu Hrvata Boke Kotorske, zajednice koja je kroz vijekove bila stub kulturnog i društvenog života ovog kraja. Kao dio HGI, Irena je aktivno radila na očuvanju prava i identiteta Hrvata, trudeći se da osigura da njihov glas bude neizostavan u budućnosti Kotora. Upravo u ovom kontekstu, riječi  Cesarića hrvatskog pjesnika iskazane u  “Pjesmi mrtvog pjesnika” dobijaju posebno značenje: “Jer knjiga ta, što držiš je u ruci, samo je dio mene koji spava. I ko je čita – u život me budi. Probudi me i bit ću tvoja java.”

Ove riječi simbolizuju ne samo knjigu, već i cijelu zajednicu Hrvata u Boki Kotorskoj, čiji opstanak zavisi o buđenju svijesti o glasu naroda koji će je probuditi iz sna i osigurati da ona ne postane samo uspomena. Irena Grandis, sa svojom posvećenošću i političkom borbom, upravo radi na tome da probudi svoj narod, da ih izvede iz zaborava i vrati na scenu Kotora. Njen politički rad je glas koji budi zajednicu, čini je dijelom svakodnevne stvarnosti i osigurava da Hrvati Boke Kotorske budu aktivni učesnici u kreiranju budućnosti ovog kraja. Zato, 29. septembra, na lokalnim izborima u Kotoru, važno je podržati listu “Na bedemu mediteranske Crne Gore”. Kroz Irenu Grandis i ostale vrijedne Hrvate i Hrvatice, HGI je simbol borbe za očuvanje kulturnog nasljeđa, jezika i identiteta Hrvata Boke Kotorske. Irena, kao neko ko je cijeli svoj život posvetio ovom kraju, predstavlja nadu da će se ta tradicija nastaviti i da će hrvatski narod, kao dio ovog bedema, ostati postojan i prepoznatljiv. Jer samo ako budu zajedno, ako probude svoju zajednicu, mogu osigurati da  hrvatski narod ne postane dio prošlosti, već snaga koja gradi budućnost Kotora i Boke Kotorske.

Irena Grandis kaže: “Mi Hrvatice koje činimo ovu listu vjerujemo u Crnu Goru u kojoj su Hrvati ne samo dragulj, već i bedem naše zajedničke kulture, tradicije i identiteta. Zajedno, kao žene koje svojim radom, predanošću i ljubavlju čuvajmo ono najvrijednije, gradimo most između prošlosti i budućnosti, čuvajući sve one vrijednosti koje nas čine snažnijima i spremnima da hrabro koračamo naprijed.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordje
21.09.2024-12:57 12:57

Drzite se!Dao sam vam u HN 150 glasova na zadnjim parlamentarnim izborima.Ne znate ko sam,i neka ne znate.Vise vjerujem vama da volite CG nego vecini navodno crnogorskih partija.