Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Unapređenje pristupačnosti pravosudnih objekata ključno za smanjenje diskriminacije OSI

Ciljevi seminara, kako je saopšteno iz Saveza udruženja paraplegičara, bili su sprječavanje i eliminisanje višestruke i intersekcijske diskriminacije osoba sa invaliditetom, kao i osnaživanje OSI da samostalno djeluju protiv diskriminacije kroz sudske postupke koristeći pravne osnove

U Hotelu „Ramada“ u Podgorici danas je održan seminar pod nazivom „Pristupačnost objekata Ministarstva pravde do smanjenja diskriminacije osoba sa invaliditetom (OSI)“, na kojem su učesnici iz oblasti ljudskih prava, nevladinog sektora, državnih institucija i lica sa invaliditetom imali priliku da razmijene mišljenja o izazovima u pogledu pristupačnosti i diskriminacije OSI, te da predlože rješenja za unapređenje ovog problema.

Ciljevi seminara, kako je saopšteno iz Saveza udruženja paraplegičara, bili su sprječavanje i eliminisanje višestruke i intersekcijske diskriminacije osoba sa invaliditetom, kao i osnaživanje OSI da samostalno djeluju protiv diskriminacije kroz sudske postupke koristeći pravne osnove.

Među glavnim govornicima bio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, koji je predstavio evidentirane slučajeve diskriminacije osoba sa invaliditetom, s posebnim fokusom na nepristupačnost objekata. “Nijedan objekat u Crnoj Gori ne ispunjava u potpunosti standarde pristupačnosti propisane Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za kretanje OSI”, kazao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi osobe sa invaliditetom podnijele tužbe zbog nepristupačnosti objekata, budžet Crne Gore bi bio “znatno opterećen da ne kažemo uništen”. Takođe je ukazao na problem dugotrajnosti sudskih postupaka i rijetko korišćenje žalbe na ćutanje administracije.

Predstavnica Ministarstva pravde Nataša Novaković, načelnica direkcije za građansko zakonodavstvo izložila je planove za unapređenje infrastrukture i fizičkog pristupa pravosudnim institucijama.

U skladu sa Konvencijom UN o pravima lica sa invaliditetom, Crna Gora je u obavezi da osigura OSI efektivan pristup pravdi pod jednakim uslovima. Strategijom reforme pravosuđa za period 2024-2027 i Akcionim planom 2024-2025, predviđen je razvoj pravosudne infrastrukture, što će značajno olakšati pristup pravdi za OSI, djecu i žrtve krivičnih djela, navela je ona.

Dodaje se da je Novaković istakla dalje planove za unapređenje infrastrukture pravosudnih institucija, koji će omogućiti lakši pristup osobama sa invaliditetom. Istakla je da je u planu izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog kompleksa pravosudnih institucija u Podgorici, koji će biti prilagođeni za OSI.

Takođe, navela je da Ministarstvo planira kroz novi informacioni sistem izraditi portal “pravosuđe”, koji će biti prilagođen za OSI i time će im biti omogućen lakši pristup informacijama.

Generalni sekretar Udruženja paraplegičara Podgorica, Dejan Bašanović, predstavio je rezultate sprovedenog monitoringa pristupačnosti sudskih objekata u Crnoj Gori.

“Prema rezultatima monitoringa određeni osnovni sudovi, poput onih u Podgorici, Beranama, Kotoru i Nikšiću, imaju elemente pristupačnosti kao što su rampe, liftovi, podizne platforme i taktilne staze. Međutim, jedan od najvećih problema koji je utvrđen monitoringom jeste nefunkcionalnost podiznih platformi i njihovo neredovno održavanje tj. servisiranje. Takođe, problem predstavlja činjenica da su mnoge pravosudne institucije smještene u iznajmljenim prostorijama, koje nisu prilagođene osoba sa invaliditetom”, ukazao je on.

Predstavnik Uprave za inspekcijske poslove Aleksandar Zuber, glavni inspektor socijalne i dječje zaštite, naveo je da iako u 2023. godini nije bilo prijavljenih slučajeva diskriminacije od strane OSI, inspekcija prioritetno reaguje na sve prijave vezane za ovu populaciju. Zuber je ukazao na problem sporog rada komisija, koje često usporavaju postupke i procedure donošenja rješenja, te je istakao potrebu za češćim radom komisija kako bi se poboljšala efikasnost procesa.

Predstavnici nevladinog sektora, uključujući Sava Kneževića, predsjednika „Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju“, skrenuo je pažnju na odgovornost svih korisnika prostora da obezbijede pristupačnost, bez obzira na vlasništvo objekta.

Kao pozitivan primjer, Knežević je naveo kako je njihova organizacija, koristeći prostorije u vlasništvu Glavnog grada, iz sopstvenih sredstava ugradila lift i obezbijedila pristupačan prostor za svoje članove. Istaknuto je da ako jedna neprofitna nevladina organizacija može obezbijediti sredstva za prilagođavanje prostora, to može učiniti i svaka državna institucija.

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore Milijana Ćirković, iznijela je ključne zaključke seminara.

“Neophodnost hitnog prilagođavanja javnih i pravosudnih objekata standardima pristupačnosti, u skladu sa zakonom i Pravilnikom. Potreba za češćim održavanjem i servisiranjem postojećih podiznih platformi i drugih elemenata pristupačnosti u sudskim objektima. Osnaživanje OSI da koriste pravna sredstva i podnose tužbe radi zaštite svojih prava, uz jačanje institucionalne podrške u sudskim procesima. Povećanje odgovornosti institucija za obezbjeđivanje bržih i efikasnijih sudskih postupaka koji se tiču diskriminacije OSI. Podizanje svijesti korisnika prostora o važnosti obezbjeđivanja pristupačnosti, bez obzira na vlasništvo objekata”, zaključci su koje je predstavila Ćirković.

Ovaj seminar, kako su naveli iz Savezam, je pružio ključnu priliku za dijalog između institucija, nevladinog sektora i osoba sa invaliditetom, s ciljem unapređenja pristupačnosti i smanjenja diskriminacije OSI u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve