Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

DPS Kotor: Zaštita i valorizacija kulturne baštine biće među prioritetima

''Uredićemo tvrđave na području bafer zone u zaštićenom području Opštine Kotor, a valorizovaćemo i kotorske bedeme kroz projekat sanacije i rekonstrukcije kompletne fortifikacije. Ubrzaćemo formiranje Muzeja Grada Kotora, što mora biti jedan od prioriteta nove vlasti u predstojećem razdoblju'', naveli su iz DPS Kotor

Investicije u kulturu i zaštita i valorizacija kulturne baštine od nemjerljivog značaja biće među prioritetima buduće gradske vlasti u Kotoru, saopštili su iz kotorskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

U njihovom je programu, kažu, niz mjera koje se odnose na tu oblast.

“No, isto tako, utvrdićemo i ko je odgovoran za primjere devastacije kulturnog nasljeđa, među kojima je najdrastičniji i najsvježiji onaj u Risnu. Uredićemo tvrđave na području bafer zone u zaštićenom području Opštine Kotor, a valorizovaćemo i kotorske bedeme kroz projekat sanacije i rekonstrukcije kompletne fortifikacije. Ubrzaćemo formiranje Muzeja Grada Kotora, što mora biti jedan od prioriteta nove vlasti u predstojećem razdoblju”, naveli su iz DPS Kotor u saopštenju.

Valorizovaće, kažu, Teutin grad iznad Risna, kao i fortifikacije na Crkvicama, uz podršku Austrije.

“Posvetićemo se i formiranju Muzeja Grblja, uz sistematizaciju i valorizaciju arhivske građe vezane za taj dio naše opštine. Izgradićemo projektnu dokumentaciju za sanaciju i rekonstrukciju Palate Bujović – Muzej Grada Perasta. Ubrzaćemo aktivnosti na rekonstrukciji Palate Visković i Tvrđave Sveti Križ u Perastu”, dodaju iz kotorskog DPS-a.

Uz to, kažu da riješiće status Palate Ivelić u Risnu i pristupiće izradi dokumentacije kako bi “ona bila u potpunosti valorizovana”.

“U pitanju je tek dio mjera koje ćemo preduzeti u toj oblasti, pri čemu ćemo kroz dijalog sa građanima utvrditi i druge prioritete. Jer, samo uz uvažavanje njihovog stava Opština Kotor može biti istinski servis građana”, naveli su iz DPS Kotor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve