Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Delegacija EU i diplomatski kor obilježili Evropski dan čišćenja obala

''Zajedničkim naporima da očistimo korito rijeke Ribnice pokazujemo koliko je važno brinuti se o našoj životnoj sredini'', rekao je Johan Satler

Povodom Evropskog dana čišćenja obala, koji se ove godine po sedmi put organizuje u Crnoj Gori, zaposleni u Delegaciji Evropske unije, zajedno sa predstavnicima ambasada država članica EU u Crnoj Gori i mladim evropskim ambasadorima, okupili su se kako bi očistili korito rijeke Ribnice u blizini zgrade Delegacije. Treću godinu zaredom, učesnici se okupljaju na istoj lokaciji u ovoj simboličnoj akciji, šaljući jasnu poruku da borba za čistiju životnu sredinu „počinje kod kuće“.

„Zajedničkim naporima da očistimo korito rijeke Ribnice pokazujemo koliko je važno brinuti se o našoj životnoj sredini“, rekao je Johan Satler, novoimenovani ambasador Evropske unije u Crnoj Gori i dodao:

„Evropski dan čišćenja obala podsjeća nas na kolektivnu odgovornost koju svi dijelimo u očuvanju i održavanju zdravije okoline, i na to da svi napori za čistije obale trebaju početi upravo ‘kod kuće’, u našem sopstvenom okruženju.“

Kako navode u saopštenju, zagađenje plastikom predstavlja veliki ekološki problem, koji utiče i na ekosisteme i na ljudsko zdravlje. Većina plastičnog otpada pronađenog u vodotocima je plastika za jednokratnu upotrebu, značajan problem koji je Evropska unija konkretnim koracima počela rješavati zabranom takvih proizvoda. Uprkos tim naporima, procjenjuje se da svake godine 37 miliona tona plastičnog otpada završi u rijekama, morima i okeanima širom svijeta.

Evropska unija je, napominju u saopštenju, vodeća snaga u podizanju globalne svijesti o hitnoj potrebi zaštite morskih ekosistema. Kroz inicijative poput Evropskog dana čišćenja obala, EU je okupila građane, civilno društvo i vlade kako bi istakla kolektivnu odgovornost koju svi dijelimo u smanjenju zagađenja i zaštiti prirodnih resursa za buduće generacije.

Kao dio tih napora, prekogranična saradnja i ekološki projekti koje finansira EU pomažu u unapređenju upravljanja otpadom, kvalitetom voda i očuvanjem prirode, što je ključno za rješavanje izazova s kojima se suočavaju naši okeani i rijeke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve