Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Sindikat Glavnog grada: Naši članovi konstantno izloženi neosnovanim pritiscima i mobingu od strane gradske Uprave

''Ovo jasno ukazuje na smišljenu kampanju odmazde i pokušaj gušenja sindikalnih aktivnosti'' ocjenjuju

Sindikalna organizacija organa lokalne uprave – Glavni grad Podgorica najoštrije osuđuje višemjesečni progon i diskriminaciju članova naše sindikalne organizacija i njenog predsjednika od strane Uprave Glavnog grada, kao i beskrupulozno i nezakonito postupanje sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom, Slađane Anđušić, saopšteno je iz te ogranizacije.

Kako su kazali, članovi  Sindikalne organizacije Glavnog grada konstantno su izloženi neosnovanim pritiscima, mobingu i neutemeljenim pravnim napadima, koji su kulminirali pokušajem nezakonitog otkaza predsjedniku Sindikalne organizacije.

“Ovo jasno ukazuje na smišljenu kampanju odmazde i pokušaj gušenja sindikalnih aktivnosti”, ocjenjuju.

Kako dodaju, Sindikat preduzima sve zakonske korake kako bi zaštitio članstvo i stao u odbranu prava zaposlenih na rad i slobodno sindikalno organizovanje. Obračun sa članovima i predsjednikom sindikata jasno pokazuju kontinuirano uplitanje Uprave Glavnog grada u autonomiju sindikata, čime se ozbiljno ugrožavaju prava zagarantovana Ustavom Crne Gore i međunarodnim konvencijama.

“Dok sekretarka Anđušić sprovodi hajku nad predsjednikom i članovima sindikata, istovremeno svakodnevno raspisuje oglase za nova zapošljavanja. U protekla dva do tri mjeseca, raspisano je preko 80 oglasa, što ukazuje da se bavi zbrinjavanjem podobnih, dok istovremeno pokušava da eliminiše sindikalce i zaštitnike radničkih prava”, poručuju.

Progon članova te organizacije, ističu, započeo je u još u decembru 2023. godine, kada je sindikat preduzeo mjere za spriječavanje smanjenja zarada zaposlenih u Glavnom gradu.

“Od tada, svjedočimo brojnim pokušajima smjene predsjednika sindikata, mobinga nad članovima, gašenja sindikalne organizacija i političkog miješanja u naš rad, što je suprotno svim principima demokratskog društva. Nažalost, Uprava Podgorice, usred izborne kampanje, koristi svoja ovlašćenja kako bi destabilizovala jedinu legitimnu organizacija koja brani prava zaposlenih”, dodaju.

Posebno je, ocjenjuju, simptomatično što je, istog dana kada je sekretarka Anđušić pokušala da nezakonito otpusti predsjednika sindikata, svim našim članovima poslato obavještenje o formiranju novog sindikata, uz pritisak da mu pristupe. Ovakvi postupci jasno pokazuju pokušaj da se kroz manipulaciju stvori “uspavan i sindikat” koji će služiti interesima vlasti, a nezaposlenih.

“Od 2023. godine, sekretarka Anđušić namjerno koristi inspekcijske nadzore i proceduralne nedostatke koje sama kreira kao oružje za napad na naše članove. Ovaj otvorenih čin političkog progona nema pravnog osnova i očigledno je vođen željom da se uguši glas sindikata,” izjavio je predstavnik sindikalne organizacije.

Korišćenje administrativnih procedura kao oružja za ciljano napadanje članova sindikata predstavlja zloupotrebu moći od strane Sekretarke Anđušić. Proceduralni mehanizmi koji bi trebalo da osiguraju zakonitost radnih odnosa, sada se koriste za diskreditovanje i uklanjanje sindikalnog lidera i članova, kako bi se postigli lični ciljevi. Ovo je ne samo nelegalno, već i nemoralno, jer se državn i resursi zloupotrebljavaju za obračune s pojedincima koji se zalažu za prava radnika.

“Sindikat će preduzeti sve zakonske korake kako bi zaštitio naše članove i stao u odbranu njihovih prava na rad i slobodno sindikalno organizovanje. Pozivamo nadležne institucije da hitno ispitaju ove postupke i sankcionišu odgovorne za očigledne zloupotrebe položaja”, zaključuju.

Saopštenje potpisuju:

Predsjednik Sindikalne organizacije Glavnog grada, Željko Krgović i Članovi Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Glavnog grada: Zorica Velimirović, Batrić Simonovioć, Dalibor Maraš, Branka Zorić, Olivera Golović, Dijana Radović, Dragan Radonjić, Anis Šljuka, Milanka Novaković, Ivan Pelević, Sanja Raičević, Biljana Šoć, Dijana Maraš, Ranka Marković, Irena Kićović, Aleksandar Mugoša, Ivana Bjelić, Simo Radinović i Sanda Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve