Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Požari u Peruu izmiču kontroli

Približno 240 požara izbilo je ove sezone u 22 od 25 regija u državi, iako ih je više od 80 posto do srijede stavljeno pod kontrolu

Peruanske vlasti izradile su plan za borbu protiv požara koji su izmakli kontroli širom ove južnoameričke države, uništavajući usjeve, oštećujući arheološka blaga i ostavljajući u petak nekoliko regija u katastrofalnom stanju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vatrogasci kažu da je borba s požarima sve teža.

Šumski požari u Peruu česti su od augusta do novembra, a Vlada navodi da ih izazivaju farmeri ili oni koji žele ilegalno preuzeti zemlju.

Približno 240 požara izbilo je ove sezone u 22 od 25 regija u državi, iako ih je više od 80 posto do srijede stavljeno pod kontrolu.

Neki požari, međutim, prijete da će ponovno buknuti sa sušnim vremenom, vjetrovima i udaljenim lokacijama koje im otežavaju pristup.

Ugroženi domoroci

Plamen je već zahvatio sedam arheoloških nalazišta i prijeti domorodačkoj zajednici Shipibo-Konibo u Amazoniji, saopštilo je Peruansko Ministarstvo kulture. Ukupno je izgorjelo gotovo 5.680 hektara poljoprivrednog zemljišta, a 140 ljudi je povrijeđeno, prema službenim podacima do srijede.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve