Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Vlada upozorila SO Berane

''Neizvršavanjem navedenih nadležnosti Skupštine opštine Berane onemogućava se pravo na lokalnu samoupravu, koje shodno članu 113 Ustava obuhvata pravo građana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva'', navodi Vlada

Vlada je 19. septembra na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane.

“Upozorava se Skupština opštine Berane da, u roku od deset dana, izvrši zakonom utvrđene obaveze, i to da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, donese Lokalni energetski plan Opštine Berane i donese Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti”, navodi se u upozorenju koje potpisuje premijer Milojko Spajić.

Odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da kad skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Ministarstvo javne uprave vršilo je nadzor nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi u Skupštini opštine Berane, pri čemu je uzelo u obzir akt Ministarstva regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama od 16. septembra, iz kojeg proizilazi da Skupština opštine Berane duže od šest mjeseci nije izvršila nadležnost propisanu odredbom Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno nije donijela Strateški plan razvoja Opštine Berane od 2023. godine.

“Neizvršavanjem ove zakonom utvrđene obaveze nije obezbijeđeno efikasno sprovođenje politike rasta i razvoja jedinice lokalne samouprave čime se onemogućava ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu u smislu smanjenja nezaposlenosti, siromaštva, migracije stanovništva, zaštite životne sredine, jačanja fiskalnih kapaciteta opštine, kao i pružanja višeg nivoa usluga i efikasnijeg vršenja poslova u cilju zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području opštine”, navodi Vlada.

Takođe, Ministarstvo javne uprave je uzelo u obzir akt Ministarstva energetike, shodno kojem je konstatovano da Skupština opštine Berane nije donijela Lokalni energetski plan još od 2018. godine, iz čega proizilazi da obavezu propisanu odredbom Zakona o energetici Skupština opštine Berane nije izvršila šest godina.

Nadalje, Ministarstvo javne uprave je uzelo u obzir akt Ministarstva ljudskih i manjinskih prava od 17. septembra 2024. godine, iz kojeg proizilazi da Skupština opštine Berane nije donijela Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti, iako je prethodnom Lokalnom akcionom planu isteklo važenje 2020. godine.

“Neizvršavanjem navedenih nadležnosti Skupštine opštine Berane onemogućava se pravo na lokalnu samoupravu, koje shodno članu 113 Ustava obuhvata pravo građana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva”, navodi Vlada.

Takođe je, kako je saopšteno, usvojila Informaciju o prestanku vršenja funkcije Odbora povjerenika u Opštini Andrijevica.

Podsjećamo, do agonije u Opštini Berane, došlo se kada dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine između NSD i Demokrate nije uspjela, jer nije bilo neophodne većine u vladajućoj koaliciji, i kada sve to nije završeno do 13. jula.

Mjesec ranije, naime, 13. juna dotadašnji predsjednik Vuko Todorović (NSD) je dao ostavku, a nešto prije i potpredsjednik Damjan Ćulafić (Demokrate), ali u međuvremenu na dvije sjednice nije došlo do rotacije. Tako je istekao rok od 30 dana u kojem je po zakonu morao biti izabran novi predsjednik.

Od tada, odnosno od 13. juna, Opština Berane je „obezglavljena“, jer nema ni predsjednika, niti makar jednog potpredsjednika. Drugom potpredsjedniku iz nekadašnje političke grupacije Berane sad, Mladenu Premoviću, mandat je, naime, prestao po automatizmu ostavkom predsjednika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve