Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Dok Srbi slave poraze, Crnogorci se bore za slobodu

Danas nakon 80 godina Nikšićani obilježavaju Dan oslobođenja, dok lokalnu vlast vrše sljedbenici onih ideologija od kojih je Nikšić oslobođen.

Piše: mr Miodrag Ćetković

Istorijskom periodizacijom vremena, u Novom vijeku i Savremenom dobu, Nikšić je tri puta oslobađan. Nakon Osmanlija koji su Nikšićom vladali 412 godina, knjaz Nikola I Petrović je 8. septembra 1877.godine preuzeo ključeve Nikšića. Tako se Nikšić razvijao u slobodi do 23.01.1916.g. kada su Austro-Ugarske trupe okupirale ovaj grad. Okupacija, nerodne godine, glad,  epidemije bolesti, kuluci. Okupili su Nikšićane i Crnogorce u Komitske čete, što je rezultiralo oslobođenjem Nikšića 2. novembra 1918.godine.

Sloboda je kratko trajala, ubrzo je uslijedila reokupacija od strane srbijanskih vlasti, srbijanske vojske i žandarmerije potpomognuta domaćijem izdajnicima, sve sa ciljem da izbrišu ime Crne Gore, zabrane i unište sve crnogorsko od kape do krune.  Crnogorci su odgovorili pobunom, a Nikšićani su prvi digli ustanak ,,Za pravo čast i slobodu Crne Gore“.  Srbijanska vojska 9.01.1919.godine, u Nikšiću je započela sa paljenjem kuća, i to: narodnom poslaniku Milisavu Nikoliću, kaluđeru Nikodimu Janjuševiću, plemenskom kapetanu Bošku Ćetkoviću, popu Ljubu Nikoliću i Marku Ćetkoviću. To su bile prve kuće koje su izgorele, a nakon toga se nastavilo sa ubistvima Crnogoraca, paljenjem i pljačkanjem njihovijeh kuća i crkava, pa čak i skrnavljenjem grobova i paljenjem drvenih krstova.

Borba za oslobođenje trajala je sve do 18.septembra 1944.godine, kada su poražene nacističke i velikosrpske snage i ideologije. Danas nakon 80 godina Nikšićani obilježavaju Dan oslobođenja, dok lokalnu vlast vrše sljedbenici onih ideologija od kojih je Nikšić oslobođen. Slobodarski Nikšić i Nikšićani nikada više ne smiju dozvoliti da budu prevareni, i da dozvale pokvarenijem ljudima koji slave 1918.godinu da brukaju i ponižavaju Nikšić i Crnu Goru. Ne smije se dozvoliti, jer nas na to obavezuje osmjeh Ljuba Čupića, 45 narodnih heroja iz Nikšića, 502 nosioca Spomenice, 1241 žrtva antifašističke borbe, kao i sve žrtve srbijanskih zločina i terora.

Smjena vlasti u Nikšiću, čija je komanda i epicentar zla u Beogradu, moralna je i ljudska obaveza svakon Nikšićaninu kome je Crna Gora u srcu, da na narednijem izborima jasno kažu Dalje ruke od Crne Gore !

Aktuelna, odlazeća  kvislinška vlast u Nikšiću zaustavla je svaki ekonomski i kulturni razvitak našega grada. Sve što se u Nikšiću uradilo, može stati u tri rečenice. Pretvaranje Nikšićke željezare u lager za deponiju smeća. Projekat smanjenja broja penzionera, čija je realizacija započela odlaganjem grita na lokalitetu Kličevo. Dok kao kulturno-sportski događaj uspjeli su da održe pod vrlo otežanijem uslovima i velom noći trku eutaniziranih krava od Župe do Ljeskova Dola u Bogetiće.

Pokvarena i štetna vlast mora poći na političku deponiju, gdje će za uvijek ostati i izgoreti njihovi projekti i njihove ideologije, a izgorelo niko ne zapali. Tad će Nikšićani ponovo po četvrti put visoko uzdići Crnogorske krstaše i slaviti Dan slobode!

Autor je član Predsjedništva CEP

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LoMi
19.09.2024-12:59 12:59

Jel si ovo sam smislio ili ti neko pomogo? Ovoliko gluposti teško da je ejdan mozak kao tvoj mogao smislit ?!

Kalogardi
19.09.2024-14:21 14:21
Reply to  LoMi

Da nije sto slagao?botino ogranicena,ne prolazi ti jeftin pokusaj ironije,no procitaj napisane fakte,dako shvatis nesto.

Piki 81
19.09.2024-13:15 13:15

Đe se nadje ovaj?