Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Nakon što je zahvatila srednju Evropu, oluja Boris se proširila i na sjevernu Italiju

Jaka kiša pogodila je Emiliju-Romagnu u srijedu kasno poslijepodne, a situacija se naglo pogoršala kako je pala noć

Oluja Boris koja je od prošle sedmice ubila najmanje 24 osobe u srednjoj i istočnoj Evropi sada je pogodila sjevernu italijansku regiju Emilia-Romagna gdje vlasti provode evakuacije stanovništva.

Jaka kiša pogodila je Emiliju-Romagnu u srijedu kasno poslijepodne, a situacija se naglo pogoršala kako je pala noć.

Jader Dardi, gradonačelnik Modigliane, grada u pokrajini Forlì-Cesena koji je takođe bio teško pogođen razornim regionalnim poplavama u maju 2023., rekao je da je rijeka “eksplodirala”.

“Situacija je vrlo dramatična. Gora je nego 2023. godine”, rekao je za Sky TG 24.

Voda je potekla nizvodno, uzrokujući poplave u zaseoku Marzeno u Brisighella.

“Iznenadni i veliki talas stiže iz Modigliane, prolazeći kroz zaselak Marzeno”, stoji u poruci na stranici gradske vijećnice Brisighelle na društvenim mrežama pozivajući ljude u pogođenim područjima da evakuišu svoje domove. Stanovnici bi bili smješteni u školi, dodaje se u objavi.

Luca Della Godenza, gradonačelnik Castel Bolognesea, rekao je da je situacija “daleko od najgorih predviđanja”.

“Situacija se pogoršava i pogoršava sve brže. Nivo rijeke se stalno prati i dosegao je 6,19 metara u Tebanu. Vatrogasci i lokalna policija su mobilizirani i koristiće megafone kako bi upozorili građane na ozbiljnu situaciju u kojoj se nalazimo”, napisao je na Facebooku.

Pozvao je stanovnike u tom području da se popnu na više spratove svojih domova.

Rijeka Savena u Bolonji takođe je brzo porasla, upozorila je predsejdnica skupštine u srijedu naveče. Zvaničnici su naredili evakuaciju prizemlja i podrumskih kuća u pogođenim područjima. Blokirane su i neke ceste zbog odrona.

Upozorenja na oštre vremenske uslove na snazi ​​su u Emiliji-Romagni i susjednoj Marche sljedećih 24-36 sati. Škole će biti zatvorene u četvrtak, a ljudima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i, gdje je to moguće, da rade od kuće.

Poplava u Emiliji-Romagni u maju 2023. godine odnijela je 17 života i prouzrokovala štetu od 8,5 milijardi eura.

Od prošle sedmie oluja Boris donijela je opsežne poplave i obilne kiše u Češkoj, Rumuniji, Poljskoj i Austriji. Broj poginulih porastao je na najmanje 24 u srijedu jer je Češka izvijestila o četvrtoj i petoj žrtvi.

Naučnici ažu da su ekstremne kiše i poplave postale sve češće i intenzivnije zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Povjerenik EU-a za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je u srijedu da su poplave u srednjoj Evropi i smrtonosni šumski požari u Portugalu zajednički dokaz klimatske krize, piše The Guardian.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve