Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Njemačka najavila bolju zaštitu granica na Zapadnom Balkanu

Na marginama razgovora bilo je riječi i kako da se napravi pomak u transferu tražilaca azila prema takozvanim Dablinskim pravilima.

Bolja zaštita granica i zajednička borba protiv krijumčarenja ljudi bile su teme sastanka njemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) i predstavnika država Zapadnog Balkana u utorak u Berlinu.

Na marginama razgovora bilo je riječi i kako da se napravi pomak u transferu tražilaca azila prema takozvanim Dablinskim pravilima.

Fezer je, kako je rekla, ovu temu pokrenula i u bilateralnim razgovorima sa delegacijama iz Grčke i Italije, nakon završetka sastanka koji je održan u okviru Berlinskog procesa.

Prema Dablinskim pravilima, utvrđuje se koja država Evropske unije preuzima odgovornost za obradu zahtjeva za azil. Najčešće je to zemlja u kojoj se tražilac azila prvi put registruje.

Berlinski proces pokrenula je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel 2014. za brži napredak država Zapadnog Balkana ka EU.

“Proširićemo naše napore u izgradnji sopstvenih kapaciteta za zaštitu granica na Zapadnom Balkanu”, najavila je njemačka ministarka.

“Želimo da proširimo ono što već radimo sa državama EU i na taj region”, rekla je na pitanje o konkretnim planovima.

To znači, dodala je, “da ćemo kao susjedne države EU tamo pružati pomoć” – zajedničkim graničnim kontrolama, naročito uz pomoć Fronteksa, evropske agencije za zaštitu granica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve