Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Novi slučaj morbila registrovan u Rožajama

Kako su kazali, novi slučaj registrovan tokom prethodnih sedam dana laboratorijski je potvrđen kod osobe iz Rožaja, koja je hospitalizovana u Kliničko-bolničkom centru Berane.

U Crnoj Gori trenutno je ukupno 26 registrovanih slučajeva morbila, saopšteno je iz  Instituta za javno zdravlje.

Kako su kazali, novi slučaj registrovan tokom prethodnih sedam dana laboratorijski je potvrđen kod osobe iz Rožaja, koja je hospitalizovana u Kliničko-bolničkom centru Berane.

“Epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja Berane i Rožaje preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti (epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere)”, kaže se u saopštenju.

Novoregistrovani slučaj, kako navode, nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima.

“Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori laboratorijski su potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa – prisustva specifičnih antitijela na morbile). IJZCG kontinuirano poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…)”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila!

“Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu se u redovnim okolnostima prva doza daje što prije nakon navršenih godinu dana života, a druga prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu. Nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca najmanje mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu)”, kaže se u saopštenju.

Takođe, kako kažu, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci.

“Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu. Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći na: www.ijzcg.me/morbili”, kaže se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve