Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Božović – Gorjanc Prelević: Veting potreban, sagledati iskustva Albanije i Moldavije u primjeni

U saopštenju za medije navodi se da je istaknuta potreba za unaprijeđenjem materijalnog položaja sudija i za povećanjem broja savjetnika i zapisničara

Ministar pravde Crne Gore Bojan Božović, sastao se danas sa izvršnom direktoricom NVO “Akcija za ljudska prava”  Teom Gorjanc Prelević  a tokom susreta je razgovarano o uslovima rada pravosuđa, o predlogu za uvođenje vetinga nosilaca pravosudnih funkcija i o izmjenama zakona u nadležnosti tog resora.

U saopštenju za medije navodi se da je istaknuta potreba za unaprijeđenjem materijalnog položaja sudija i za povećanjem broja savjetnika i zapisničara.

“U vezi sa izraženim problemom odsustva zbog čestih bolovanja naglašena je potreba efikasnih zamjena, te ispitivanja ljekarske prakse određivanja bolovanja, s obzirom na moguće zloupotrebe”, kazali su iz resora.

Navodi se da je ministar izrazio spremnost da preduzme hitne mjere u cilju naplate potraživanja sudskih taksi, kako bi se od tih milionskih sredstava finansiralo poboljšanje uslova rada pravosuđa – na primjer, uvelo snimanje sudskih ročišta i sudije oslobodile obaveze diktiranja zapisnika, itd.

U pogledu vetinga, uoči konferencije koju na tu temu NVO “Akcija za ljudska prava” organizuje naredne nedjelje, zaključeno je da je “veting potreban, i da je veoma korisno sagledati iskustva Albanije i Moldavije u primjeni vetinga”.

“Razgovaralo se o tome kako bi taj proces mogao da teče i nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a da ne dovede do prekomjernih potresa pravosudnog sistema. Razgovarano je i o potencijalnom doprinosu nevladinog sektora izradi zakona o vetingu”, dodaju iz tog vladinog resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
18.09.2024-16:07 16:07

Praavni trupac, aktuelni ministar pravde, u okupatorskoj vladi CG, otvoreno ignoriše sudske presude koje idu u korist Crnogorske pravoslavne crkve, koju predvodi Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski, Boris. Pravna trupkinja, izvršna direktorica HRA, koja već decenijama izmuzuje državu Crnu Goru, otvorenol podržava pravnog trupca, ministra Božovića, i za nju vjernicii Crnogorske pravoslavane crkve, nemaju HUMAN RIGHTS. NEZNALICE SIVH POROFILA I LIČNIH INTERESA, UVIJEK STE UJEDINJENI NA ŠTETU CRNOGORSKOG CRNOGORACA I CRNOGORKI!!