Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

EFJ i SMCG: Nedostatak transparentnosti u imenovanju generalnog direktora RTCG predstavlja ozbiljno kršenje evropskih standarda

Raonić je već dva puta imenovan za generalnog direktora, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijima

Evropska federacija novinara (EFJ) i njena crnogorska podružnica, Sindikat medija u Crnoj Gori (SMCG), izražavaju zabrinutost zbog načina na koji je 31. avgusta 2024. izabran generalni direktor Javnog servisa RTCG.

Te organizacije pozivaju da sve nadležne institucije, prije svega Inspektorat rada, što prije preduzmu mjere kako bi se razjasnila situacija u kojoj je Boris Raonić po treći put postao generalni direktor Javnog servisa.

“Crnogorski parlamentarci su se oglušili o apele koji su im upućeni prije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o RTCG, i koji su se odnosili na nepotrebno snižavanje kriterijuma koje kandidati za funkciju generalnog direktora RTCG moraju ispunjavati. Da su apeli uvaženi, Javni servis ne bi bio u ovako nepovoljnoj situaciji. Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić objavio je saopštenje u kojem nastoji da odgovornost za izmjene i dopune zakona prebaci na Evropsku komisiju”, smatraju u tim organizacijama.

Kako navode, RTCG i Boris Raonić lično su izgubili dva predmeta pred crnogorskim sudovima u vezi sa njegovim imenovanjem 2021. godine jer je bio u sukobu interesa: nije ispunjavao kriterijume za imenovanje. RTCG, odnosno Savjet i Raonić, izgubili su i dva predmeta pred Osnovnim sudom u Podgorici vezano za njegovo ponovno imenovanje 2023. godine, gdje je ponovo konstatovano da je njegovo imenovanje nezakonito.

“Raonić je ove godine podnio ostavku na mjesto generalnog direktora nakon usvajanja zakona koji mu je pogodovao, da bi u roku od 15 minuta na istoj sjednici Savjeta RTCG bio imenovan za vršioca dužnosti direktora, što je u praksi nezabilježeno”, podsjećaju.

Takođe dodaju, izbore 31. avgusta obilježile su brojne kontroverze, prvenstveno zbog netransparentnosti, što je izazvalo sumnju da su politički ili interesno vođeni, kršeći zakonske norme.

“Vijeće, sa šest od devet prisutnih članova, izabralo je Borisa Raonića sa pet glasova za i jednim nevažećim glasom, iako se sumnja da nije ispunio jedan od dva uslova za učešće na konkursu:

ne ispunjava uslov od pet godina radnog iskustva po crnogorskom Zakonu o radu, kazali su iz EFJ i SMCG.

On je već dva puta imenovan za generalnog direktora, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijima.

“Evropska federacija novinara (EFJ) i Sindikat medija u Crnoj Gori (SMCG) podržavaju tvrdnje osam kandidata, koji su odbili da dalje učestvuju na, čini se, unaprijed dogovorenim izborima”, ističu u saopštenju.

Kako navodi SMCG, ukoliko Crna Gora želi da ostane na putu evropskih i NATO integracija, ovakvi pravni promašaji i slični skandali ne bi trebalo da karakterišu javni servis.

“Ovakav nedostatak transparentnosti u imenovanju generalnog direktora RTCG mora biti istražen jer predstavlja ozbiljno kršenje evropskih standarda utvrđenih Evropskim zakonom o slobodi medija (EMFA). Kriterijumi transparentnosti moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da mediji javnog servisa ispunjavaju svoju ulogu branitelja javnog interesa i pluralizma”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve