Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Kremlj NATO-u: Opasno je ignorisati Putinove riječi; Kijev: Ukrajinske bespilotne letjelice uništile su arsenal u ruskoj oblasti Tver

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana tokom noći oborila 54 ukrajinska drona nad Kurskom, Brjanskom, Smolenskom, Belgorodskom i Orlovskom oblašću. Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal (WSJ), pozivajući se na neimenovane izvore i procjene zapadnih obavještajnih službi. Iz Kijeva stiže vijest o otvranju Regrutnog centra za strance.

Rat u Ukrajini – 938. dan.

Kremlj NATO-u: Opasno je ignorisati Putinove riječi

Odbijanje rukovodstva NATO da uzme u obzir izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o posljedicama mogućih napada na Rusiju zapadnim oružjem je opasan i kratkovid korak, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je tim riječima prokomentarisao izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da Alijansa neće postati dio sukoba u Ukrajini ako dozvoli Kijevu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije, te da to neće biti crvena linija.

“Ta prividna želja da se izjava ruskog predsjednika ne uzima u obzir je kratkovid i neprofesionalan korak”, rekao je Peskov.

Takođe je napomenuo da aktuelni generalni sekretar NATO uskoro odlazi sa dužnosti, te da ubrzo neće morati da snosi odgovornost za izgovorene riječi.

“Međutim, takav stav je izuzetno provokativan i opasan”, poručio je Peskov.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da predstavnici zemalja NATO-a moraju da shvate “čime se igraju” kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko u teritoriji Rusije pomoću raketnih sistema predatih Oružanim snagama Ukrajine.

Prema njegovim riječima, direktno učešće Zapada u sukobu u Ukrajini značajno će promijeniti njegovu suštinu i značiće da su članice Sjevernoatlantske alijanse – SAD i evropske zemlje – ratuju sa Rusijom. Moskva će donositi odluke na osnovu prijetnji koje se budu pojavljivale pred njom, napomenuo je Putin.

Ruska vojska: Odbijena četiri pokušaja Ukrajine da probiju granicu

Ruska vojska je odbila četiri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju rusku granicu u pravcu dva naselja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Uz podršku vojne avijacije i artiljerijske vatre odbijena su četiri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju granicu Ruske Federacije u pravcu naselja Veseloe i Medvežje”, saopšava Moskva precizirajući da je riječ o Kurskoj oblasti.

Moskva: Ukrajina dronovima napala Energodar

Deset ukrajinskih dronova je doletjelo do Energodara, gdje se nalazi nuklearka Zaporožje, a većina je oborena, rekao je ruski načelnik gradske uprave Eduard Senovoz.

“Jutros je zabilježen masovni napad dronova Oružanih snaga Ukrajine širom grada”, napisao je Senvoz na Telegramu.

Prema njegovim riječima, dvije bespilotne letjelice su udarile u rezervoar za gas na benzinskoj pumpi, a na licu mjesta rade spasioci, dodao je zvaničnik.

Dva visokonaponska dalekovoda su oštećena.

Kijev: Ukrajinske bespilotne letjelice uništile su arsenal u ruskoj oblasti Tver

Ukrajinski napad dronom uništio je skladište raketa, navođenih bombi i artiljerijske municije u ruskoj oblasti Tver, rekao je Rojtersu izvor u ukrajinskoj službi državne bezbjednosti SBU.

Energetski objekti u Sumiju na udaru bespilotnih letjelica

Ruske bespilotne letjelice napale su energetske objekte u gradu Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

Prema preliminarnim informacijama, niko nije povrijeđen u napadu, ali su ponovljeni udari na energetska postrojenja u regionu opteretili sistem, navodi se u saopštenju na Telegramu.

Regionalne vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila 16 dronova iznad Sumske oblasti tokom noćnog napada.

Vojska Ukrajine: Jedinice PVO pokušavaju da odbiju napad na Kijev

Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine angažovani su na periferiji Kijeva u pokušaju da odbiju napad ruske bespilotne letjelice, saopštila je vojna administracija ukrajinske prijestonice na Telegramu.

Svjedoci Rojtersa rekli su da su čuli nekoliko eksplozija u nečemu što je zvučalo kao jedinice protivvazdušne odbrane koje djeluju.

Lukašenko: Napad na Bjelorusiju značit će početak trećeg svjetskog rata

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je kako bi napad na njegovu državu značio početak trećeg svjetskog rata, prenosi Tanjug, pozivajući se na bjeloruske medije.

“Želim upozoriti naše protivnike, naše rivale. I one koji još ne razumiju. Nema potrebe da se ovo radi. Napad na Bjelorusiju je treći svjetski rat”, upozorio je dugogodišnji čelnik istočnoevropske države, prenosi BelTA.

Lukašenko je podvukao da Bjelorusija ima čime odgovoriti na vanjsku agresiju i da će se braniti njeni interesi i vrijednosti.

Hitan odgovor

“Nećemo dozvoliti da bilo ko zadire u svijetu zemlju naših predaka, nezavisnost i suverenitet naše otadžbine”, istakao je.

Bjeloruski predsjednik je ranije najavio hitan odgovor na kršenje državne granice u slučaju napada NATO-a.

Objasnio je da, ako počnu bilo kakve akcije protiv Bjelorusije, “neće imati drugog izbora”, podsjeća bjeloruska agencija BelTA.

Moskva: Tokom noći oborena 54 ukrajinska drona nad pet oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana tokom noći oborila 54 ukrajinska drona nad Kurskom, Brjanskom, Smolenskom, Belgorodskom i Orlovskom oblašću.

Oko milion Ukrajinaca i Rusa ubijeno ratu

Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal (WSJ), pozivajući se na neimenovane izvore i procjene zapadnih obavještajnih službi.

Boljih nagovještaja za sada nema, rat se nastavlja žestokim sukobima.

Ruska pješadija pokušava da probije odbrambene granice u Časovom Jaru duž kanala “Severski Donjec – Donbas”, ali trpi gubitke, saopštila je ukrajinska vojska.

Iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS (MLRS) ukrajinske snage napale su Kujbiševski okrug u Donjecku.

Mornarica je, tvrdi Kijev, uništila ruska skladišta municije u blizini Marijupolja.

Ruske snage su napale Harkov vazdušnim bombama, ranjeno je sedmoro ljudi.

I energetska infrastruktura je bila pod ruskim udarima, zbog čega je ta oblast ostala bez struje.

Otvaranje Regrutnog centra za strance u Kijevu

Dok Sjedinjene Američke Države saopštavaju da su se već upoznale s “Planom pobjede” ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, iz Kijeva stiže vijest o otvranju Regrutnog centra za strance.

To je predviđeno izmjenama zakona o izmjenama služenja vojnog roka po ugovoru za strance i lica bez državljanstva koji je usvojila Vrhovna rada.

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Sergej Šojgu je u posjeti Iranu, čiji predsjednik Masud Pezeškijan poručuje da će se odnosi Teherana i Moskve razvijati trajno i kontinuirano.

Napad na Bjelorusiju biće početak trećeg svjetskog rata, upozorava predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve