Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Ombudsman formirao predmet povodom postavljanja ploče sa natpisom ”Srpsko pravoslavno groblje”

Sprovešćemo ispitni postupak i donijeti mišljenje, rekao je Bjeković

Ombudsman je formirao predmet povodom postavljanja ploče sa natpisom “Srpsko pravoslavno groblje”, na ulazu u groblje u Pavinom Polju, saopšteno je Anteni M iz te institucije.

Povodom postavljanja ploče sa natpisom “Srpsko pravoslavno groblje”, na ulazu u groblje u Pavinom Polju, opština Bijelo Polje, i brojnih reakcija na tekstove koje je tim povodom objavio portal Antena M, a u kojima građani negoduju zbog činjenice da su tamo sahranjeni članovi njihovih porodica, nacionalni Crnogorci, kao i zbog fakta da na groblju počivaju i dvojica muslimana i jedan Hrvat, od Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore zatražili smo odgovor na više pitanja.

Pitali smo da li je tabla sa natpisom “Srpsko pravoslavno groblje” necivilizacijski, neustavni i nezakoniti vid kršenja prava mrtvih i živih građana na nacionalni i vjerski identitet, ima li Crkva Srbije/SPC u Crnoj Gori pravo na postavljanje ovakvih obilježja na bilo kom groblju i šta institucija Ombudsmana može/planira da preduzme ovim povodom.

– Povodom postavljanja ploče sa natpisom “Srpsko pravoslavno groblje”, na ulazu u groblje u Pavinom Polju, opština Bijelo Polje, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore primio je pritužbu građanina i tim povodom formirao predmet.

Budući da ćemo sprovesti ispitni postupak i donijeti Mišljenje, ne možemo odgovarati na pojedinačna pitanja ovim povodom, kako ne bismo prejudicirali ishod postupanja.

Zahvaljujemo na interesovanju i razumijevanju – saopšteno je iz Institucije zaštitnika na čijem je čelu Siniša Bjeković.

Ranije danas objavili smo da je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović zatražio od predsjednika Savjeta Mjesne zajednice u tom mjesnom centru Slobodana Lekovića da se tabla “Srpsko pravoslavno groblje” u Pavinom Polju ukloni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve