Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

MS: Održana nacionalna radionica za projekat održive mobilnosti i pametne povezanosti

Kako navode ciljevi Akcionog plana i programa obnove u okviru ''Projekta održive mobilnosti i pametne povezanosti'' su analiza postojećeg stanja i potreba za podizanjem nivoa usklađenosti u praćenju stanja saobraćaja, voznog parka i uticaja na životnu sredinu

U cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja na putevima, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, u organizaciji UN/ECE (Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu) i Ministarstva saobraćaja, 12. septembra 2024. godine u Podgorici je održana “Nacionalna radionica za projekat održive mobilnosti i pametne povezanosti u Centralnoj Aziji, Kavkazu i Zapadnom Balkanu”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Kako navode ciljevi Akcionog plana i programa obnove u okviru “Projekta održive mobilnosti i pametne povezanosti” su analiza postojećeg stanja i potreba za podizanjem nivoa usklađenosti u praćenju stanja saobraćaja, voznog parka i uticaja na životnu sredinu.

“Na radionici su, pored UN/ECE i Ministarstva saobraćaja, prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstva energetike, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave policije, EKO fonda, Glavnog grada Podgorice – Sekretarijata za saobraćaj i DOO “Deponija” – Podgorica”, piše u saopštenju.

Ističu da je vršilac dužnosti direktora Direktorata za drumski saobraćaj i motorna vozila, gospodin Nikola Veljović, u uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo zbog važnosti ovog projekta za Ministarstvo saobraćaja, imajući u vidu da je cilj povećanje bezbjednosti saobraćaja i zaštita životne sredine.

“Posebno je istakao da je analiza eurostandarda za emisije izduvnih gasova ključna za smanjenje zagađenja, jer ovi standardi postavljaju granice za dozvoljene nivoe štetnih materija u izduvnim gasovima vozila. Pravilna primjena eurostandarda doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha i zaštiti životne sredine, dok uvođenje strožih normi može podstaći razvoj ekološki prihvatljivijih tehnologija. Efikasna kontrola emisija je neophodna za održivu budućnost”, navode iz MS.

Na radionici je, od strane Sretena Simovića, navode u saopštenju, domaćeg konsultanta ispred UN/ECE, predstavljen “Akcioni plan za analizu eurostandarda i emisija izduvnih gasova iz motornih vozila za utvrđivanje visine naknade za korišćenje puteva prilikom registracije vozila i predlaganje programa zamjene starih putničkih vozila novim vozilima u Crnoj Gori”.

Projekat obuhvata dvije teme: “Analiza eurostandarda i emisija izduvnih gasova motornih vozila prilikom izrade odluka o utvrđivanju visine naknade za korišćenje puteva prilikom registracije vozila” i “Predlaganje programa obnove voznog parka sa subvencijama za zamjenu starog putničkog vozila novim u Crnoj Gori”.

“Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova iz 2023. godine, u Crnoj Gori 31% registrovanih vozila starije je od 20 godina, što je Ministarstvu bio ključni indikator za predlaganje aktivnosti vezanih za analizu standarda i obnovu voznog parka”, piše Ministarstvo saobraćaja.

Zaključuju da je ovaj projekat od velikog značaja jer će biti pokazatelj i putokaz za buduću politiku Ministarstva, sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima i zaštite životne sredine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve