Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Sindikalna organizacija UIP-a pita Spajića: Kada će zaposleni biti upoznati sa Uredbom kojom se planira njena decentralizacija

''Napominjemo, da je naša Sindikalna organizacija, odnosno gro zaposlenih, bila protiv ovakovog načina rješavanja statusa Uprave za inspekcijske poslove i njene reorganizacije, a o čemu smo i Vas i javnost mnogo puta obavijestili''

Sindikalna organizacija zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove uputila je otvoreno pismo peredsjedniku Vlade,Milojku Spajiću u kojem traže odgovore na pitanja koja se tiču njihove, ali i egzistencije članova njihovih porodica. Iz te organizacije između ostalog pitaju premijra, kada će zaposleni u Upravi za inspekcijske poslove biti upoznati sa Uredbom kojom Vlada planira da sprovede decentralizaciju Uprave za inspekcijske poslove i na koji način.

Otvoreno pismo Sindikalne organizacija zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove prenosimo integralno: 

“Kako smo putem medija saznali da su usvojene izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru i da će Vlada Crne Gore da donese Uredbu kojom se planira decentralizacija Uprave za inspekcijeke poslove, odnosno rasformiranje iste, u ime radnika UIP-a, koji Ustavom Crne Gore, kao i ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada, imaju svoja zagarantovana prava na rad, ovim putem zahtijevamo od Vas da nam date odgovore, za nas najbitnija pitanja:

  • Da li je planirano preuzimanje svih državnih službenika i namještenika Uprave za inspekcijske poslove u resorna ministarstva, odnosno da li će ostati bez posla administrativni dio službenika Uprave za inspekcijske poslove?
  • Da li će isti državni službenici i namještenici Uprave za inspekcijske poslove, koji nijesu inspektori, a ima ih oko 80, biti adekvatno raspoređeni, imajući u vidu da su zaposleni po različitim opštinama (Nikšić, Bar, Pljevlja, Berane, Rožaje, Plav, Kolašin, Mojkovac), da li bi im u tim opštinama resorna ministarstva obezbjedila uslove za rad?
  • Kada će zaposleni u Upravi za inspekcijske poslove biti upoznati sa Uredbom kojom Vlada planira da sprovede decentralizaciju Uprave za inspekcijske poslove i na koji način?
  • Da li su resorna Ministarstva izradila sistematizacije, koje su neophodne za preuzimanje inspektora i zaposlenih iz administracije Uprave za inspekcijske poslove?
  • Kada će biti usvojene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je Vlada, tačnije Ministarstvo javne uprave planiralo da unaprijedi položaj i rad inspektora?

Napominjemo, da je naša Sindikalna organizacija, odnosno gro zaposlenih, bila protiv ovakovog načina rješavanja statusa Uprave za inspekcijske poslove i njene reorganizacije, a o čemu smo i Vas i javnost mnogo puta obavijestili, iz tog razloga i u cilju zadovoljavajućeg rješenja za zaposlene Uprave za inspekcijske poslove, usklađeno sa postavljenom zakonskom regulativom zahtijevamo od Vas da nas uključite u cjelokupan proces raspoređivanja zaposlenih, kako bi dali kvalitetatan doprinos da se naše kolege rasporede na radna mjesta na kojima bi postigli najbolje rezultate rada i koja odgovaraju njihovom znanju, iskustvu i sposobnostima.

Podsjećamo da je ministar g. Dukaj gostujući u emisiji Okvir, emitovanoj dana 8.3.2024.godine izjavio da niko od radnika Uprave za inspekcijske poslove neće ostati bez posla, i da će se lično postarati da se nađe model da svaki zaposleni dobije svoje radno mjesto, u šta se iskreno nadamo.

Apelujemo na Vas, Vladu Crne Gore i Ministarstvo javne uprave da zaposlenima ovog organa što hitnije pruže odgovore na navedena pitanja, samo iz razloga jer su isti decenijski iskreno radili na zaštiti javnog interesa i za dobrobit svih građana Crne Gore.

Napominjemo da je Uprava za inspekcijske poslove jedna od pet državnih institucija koja je obaveze iz programa pristupanja EU ispunila u cjelost 100%. Poseban doprinos Uprava je pružila u PP 28 Zaštita potrošača i zdravlja, što je rezultiralo nagradom Western Balkans Public Administration Award 2022 (Nagrada za javnu upravu Zapadnog Balkana 2022), za projekat “Centralni informacioni sistem za zaštitu potrošača (CISZP)”, nakon čega je ovo poglavlje u dijelu potrošača bilo spremno za zatvaranje”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve