Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Pokret podstanara: Nemoguće realizovati projekat Stan za sve u Podgorici

Naša svrha je da obezbijedimo transparentnost i da informišemo javnost o mogućim nedostacima i izazovima sa kojima bi se ovaj program mogao suočiti, saopšteno je iz Pokreta podstanara

Pokret podstanara smatra da u trenutnoj političkoj situaciji nije moguće  realizovati ovakav projekat Stan za sve u Podgorici.

Oni su dostavilu analizu zbog čega su takvog stava.

U svijetlu najava o pokretanju programa „Stan za sve“ u Podgorici, koji je predstavljen kao ključni dio političke platforme Milete Radovanića, kandidata za odbornika liste „Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu“, želimo da pružimo detaljnu analizu ovog projekta. Naša svrha je da obezbijedimo transparentnost i da informišemo javnost o mogućim nedostacima i izazovima sa kojima bi se ovaj program mogao suočiti, saopšteno je iz Pokreta podstanara.

Analizu prenosimo integralno: 

1. Nerealna obećanja u vezi sa cijenama

Iako smanjenje cijene stana na 900 eura po kvadratnom metru u odnosu na trenutnih 1.763 eura zvuči privlačno, postavlja se pitanje kako će ovaj cilj biti postignut. Uslovi izgradnje i komunalnog opremanja mogu značajno uticati na troškove, a snižavanje cena bez adekvatnih subvencija može rezultirati smanjenjem kvaliteta stanova ili nepostizanjem planiranih ciljeva.

2. Finansijska održivost

Program predviđa da Glavni grad ne zarađuje od prodaje stanova. Međutim, nejasno je kako će biti pokriveni troškovi izgradnje i komunalnog opremanja, posebno ako se ne ostvare očekivane prodaje. Ako tržište nekretnina nije dovoljno aktivno ili ako se ne prodaju svi stanovi, može doći do problema sa povratom uloženih sredstava.

3. Zavisnost od tržišta kredita

Program omogućava građanima da koriste stanove kao kolateral za kredite. Međutim, ako su mnogi građani već u nepovoljnoj finansijskoj situaciji, mogućnost zaduživanja može biti ograničena, što može umanjiti efikasnost ovog pristupa u rešavanju problema stanovanja.

4. Problemi sa implementacijom

Izgradnja stanova po principu „projektuj i izgradi“ može biti efikasna, ali je važno da Grad ima dovoljno iskustva i kapaciteta za upravljanje ovim procesom. Ako se ne obezbijede adekvatni resursi i stručnost, mogu nastati problemi u implementaciji, što može uticati na kvalitet i rokove izgradnje.

5. Politizacija projekta

Program „Stan za sve“ može biti korišćen kao politički alat, što može dovesti do manipulacija i površnog riješavanja problema kako bi se ostvarili politički poeni, umesto pravih i dugoročnih riješenja.

6. Mogućnost zloupotreba

Nedostatak transparentnosti u realizaciji programa može otvoriti prostor za zloupotrebe ili korupciju. Ključno je da program bude adekvatno nadgledan kako bi se obezbedila pravilna implementacija i pravičnost u dodeli stanova.

7. Uticaj na tržište nekretnina

Radikalno smanjenje cijena može poremetiti postojeće tržište nekretnina u Podgorici, što može imati negativne posljedice za trenutne vlasnike nekretnina i investitore, kao i za stabilnost tržišta u cjelini.

8. Pravni i administrativni izazovi

Program može naići na pravne i administrativne prepreke, posebno u vezi sa gradskim zemljištem, pravilima o izgradnji i pravilima o prodaji nekretnina. Ove prepreke mogu otežati ili usporiti realizaciju programa.

9. Održivost i dugoročni efekti

Dok program može pružiti kratkoročna rešenja, bez dugoročne strategije za održavanje i proširenje stambenih mogućnosti, problemi sa stanovanjem se mogu ponovo javiti.

Zaključak

Program „Stan za sve“ ima ambiciozne ciljeve, ali je važno prepoznati značajne nedostatke i izazove koji se mogu javiti. U politickoj nestabilnosti u kojojse država nalazi jednostavno je nemoguće realizovati ovakav projekat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve