Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

U prepoznavanju talenata kod djece ključne su kreativne aktivnosti, okruženje i praćenje

''Ove aktivnosti, koje uključuju kreativne radionice, sportske igre, muzičke i plesne priredbe, pružaju nam dragocjeni uvid u njihove individualne sklonosti i sposobnosti'', kazala je psihološkinja Belma Muratović

U prepoznavanju talenata kod djece ključne su kreativne aktivnosti, podržavajuće okruženje i sistematsko praćenje, kazala je psihološkinja u Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) „Đina Vrbica“, Belma Muratović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da u JPU “Đina Vrbica”, kroz osmišljene aktivnosti i svečanosti, prepoznaju različite talente kod djece.

„Ove aktivnosti, koje uključuju kreativne radionice, sportske igre, muzičke i plesne priredbe, pružaju nam dragocjeni uvid u njihove individualne sklonosti i sposobnosti. U likovnim radionicama, djeca koja pokazuju izuzetan smisao za boje, oblike često se ističu svojim crtežima i radovima. Tokom muzičkih aktivnosti i priredbi, djeca koja pokazuju osjećaj za ritam i melodiju često se ističu kroz pjevanje i ples. Ove aktivnosti omogućavaju prepoznavanje djece koja posjeduju potencijal za dalje razvijanje muzičkih vještina“, navela je Muratović.

Ukazala je i da sportske igre i fizičke aktivnosti pružaju uvid u motoričke vještine djece, ističući da se kod mališana koji pokazuju izuzetnu koordinaciju, brzinu i snagu, kao i timski duh za različite sportove, prepoznaje potencijal za dalje razvijanje talenata, rekla je Muratović.

Istakla je da djecu posebno inspirišu aktivnosti koje im pružaju slobodu izražavanja i mogućnost da istražuju svoje interese.

Djeca su motivisana kada imaju priliku da aktivno učestvuju u učenju kroz igru i praktične projekte. Ove aktivnosti omogućavaju im da istražuju, postavljaju pitanja i pronalaze rješenja na kreativan način. Podsticajno i podržavajuće okruženje, gdje se djeca osjećaju sigurno da izraze svoje ideje i talente, igra ključnu ulogu u njihovoj motivaciji. Pohvale, priznanja i pozitivna povratna informacija značajno doprinose njihovom samopouzdanju i daljoj motivaciji za učenje“, kazala je Muratović.

Kazala je da je kroz ove aktivnosti i svečanosti, cilj JPU ne samo da prepozna talente kod djece, već i da ih podstaknu da dalje razvijaju svoje vještine, pružajući im podršku i resurse potrebne za njihov rast i napredak, uprkos brojnim izazovima sa kojima se susrijeće Ustanova tokom godine.

Odgovarajući na pitanje kako prate i ocjenjuju realizaciju obrazovih programa, Muratović je kazala da kreiraju portfolije za svako dijete koji sadrže njihove radove, fotografije, bilješke o napretku i zapažanja vaspitača. Portfoliji pružaju detaljan pregled razvoja djeteta tokom vremena.

„Vaspitači redovno posmatraju djecu tokom aktivnosti i bilježe zapažanja o njihovom učešću, interakcijama i postignućima. Opservacije se dokumentuju i koriste za prilagođavanje programa individualnim potrebama djece“, navela je Muratović.

Pojasnila je da u JPU „Đina Vrbica“ koriste kvalitativne metode, kao što su intervjui sa vaspitačima i analize sadržaja, kako bi procijenili uspješnost programa u postizanju postavljenih ciljeva, zatim kvantitativne metode primjenom anketnih upitnika, kao i prikupljanjem povratnih informacija od roditelja i djece.

„Šaljemo anketne upitnike roditeljima kako bismo dobili povratne informacije o njihovom zadovoljstvu programima, opažanjima o napretku njihovog djeteta i prijedlozima za poboljšanje. Anketni upitnici su anonimni kako bi se osiguralo iskreno iznošenje mišljenja. Takođe, organizujemo redovne individualne razgovore sa roditeljima na kojima diskutujemo o napretku djeteta, zajedničkim ciljevima i strategijama za podršku razvoju djeteta“, rekla je Muratović.

Kazala je da kroz razgovore prilagođene uzrastu, dobijaju direktne povratne informacije od djece o njihovim interesovanjima, preferencijama i osjećanjima u vezi sa aktivnostima.

„Korišćenje slikovnih kartica ili drugih vizuelnih pomagala može pomoći djeci da bolje izraze svoja mišljenja, kao i kroz dječije crteže”, navela je Muratović.

Istakla je da na osnovu prikupljenih podataka i povratnih informacija, redovno revidiraju i unapređuju aktivnosti vaspitno obrazovnog rada.

Svi prikupljeni podaci se sistematski analiziraju kako bi se identifikovale jake strane programa i aktivnosti koje zahtijevaju poboljšanje. Takođe, redovno organizujemo sastanke, kao i kontinuirane obuke i edukacije za vaspitače kako bi bili osposobljeni za primjenu najnovijih pristupa i metoda u radu sa djecom“, kazala je Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve