Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Bošnjačka stranka predala u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima

Kako su naveli, Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima, iniciran je od strane Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima, na čijem su čelu reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić predsjednik i akademik Šerbo Rastoder, potpredsjednik

Klub poslanika Bošnjačke stranke (BS) predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima.

Navedeni predlog potpisalo je svih šest poslanika BS.

Kako su naveli, Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima, iniciran je od strane Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima, na čijem su čelu reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić predsjednik i akademik Šerbo Rastoder, potpredsjednik.

“Istinskog suočavanja s prošlošću nema dok se ne bude govorilo o svim zločinima koji su se desili i koji opterećuju prosperitetniju budućnosti za sve naše građane. Preduslov za bolje odnose jeste utvrđivanje odgovornosti i jasna osuda svih tih zločina. Pokolj koji se dogodio u Šahovićima, i to u mirnodopskom periodu, za svakog Bošnjaka je jedna velika rana i bol, koja je svježa i danas, 100 godina nakon tog zločina i svakako da zaslužuje da se ovo društvo prema njemu jasno odredi, da dobije obilježje, ali i da dobije svoje mjesto u kolektivnom učenju i pamćenju svih građana Crne Gore, kao izraz civilizacijskog odnosa prema ovom zločinu, ovakvim zločinima uopšte, ali i iz pijeteta prema žrtvama i poštovanja prema njihovim porodicama i potomcima”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Očekuju od kolega poslanika iz drugih političkih partija da se “odgovorno odnesu prema ovom pitanju i podrže navedenu Rezoluciju”.

“Ove godine se upravo obilježava stogodišnjica genocida i vjerujemo da je krajnje vrijeme da se, na bazi nespornih istorijskih činjenica, institucionalno osudi pokolj u Šahovićima. Bošnjačka stranka, kao legitimni predstavnik bošnjačkog naroda u Skupštini Crne Gore, zastupa prije svega interes bošnjačkog naroda koji nam je na posljednjim izborima ukazao visoko povjerenje podrške i dao mandat da ga politički zastupamo u Crnoj Gori, ali i cijeneći interes bošnjačkog naroda u širem kontekstu, istrajaće u namjeri da navedena rezolucija dobije potrebnu većinu, jer smatramo da nema istinskog suočavanja s prošlošću dok se jasno ne osude i institucionalno ne dobiju adekvatno mjesto u udžbenicima istorije zločini poput strašnog pokolja u Šahovićima”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
13.09.2024-20:26 20:26

Izvinite Bošnjačka stranka, ali mogli ste reći ko je izvršilac tog strašnog pokolja u Šahovićima. Vi to znate sigurno, pa je red da i neuki narod, kojem je to izbrisano iz sjećnja, upoznate sa naredbodavcima i izvršiocima strašnog pokolja ne Bošnjaka, nego Muslimana u Vraneškoj dolini. Da li ste možda sada ministri u vladi sa podržavaocima i simpatizerima nalogodavaca i izvršalca tog strašnog zločina i zašto? Imate li opravdanja za to? Vi jeste u nazivu Bošnjačka stranka, ali ste politička stranka, toboš građanska u Crnoj Gori? Kako se ne sjetiste da pokrenete inicijativu i o genocidu nad Crnogorskim narodu, kojeg… Pročitaj više »

Caramdjordje
13.09.2024-21:13 21:13

Aaa pa podrzace im koalicioni partneri Mandic,Knezevic,Aleksic,vidji to vam je zavrseno