Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete kratkog dometa

Rakete su poletjele iz Pjongjanga oko 7.10 časova po lokalnom vremenu i prešle su 360 kilometara prije nego što su pale u more. Nije objavljeno o kom broju raketa je riječ.

Sjeverna Koreja je ispalila više balističkih raketa kratkog dometa kod svoje istočne obale. Vojska Južne Koreje saopštila je da je to prvo takvo lansiranje u više od dva mjeseca.

Rakete su poletjele iz Pjongjanga oko 7.10 časova po lokalnom vremenu i prešle su 360 kilometara prije nego što su pale u more. Nije objavljeno o kom broju raketa je riječ.

“Snažno osuđujemo lansiranje raketa od strane Sjeverne Koreje koje je jasna provokacija koja ozbiljno ugrožava mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu“, navodi se u saopštenju.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su najmanje dva balistička projektila letjela više od 350 kilometara, do visine od oko 100 kilometara.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je Tokio oštro osudio lansiranje i uputio protest.

Nuklearni izaslanici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su telefonom i ocijenili da je lansiranje kršenje rezolucije UN.

Sjeverna Koreja je posljednji put ispalila raketu 1. jula, kada je tvrdila da je uspješno testirala novu taktičku balističku raketu, sposobnu da nosi superveliku bojevu glavu od 4,5 tone.

Najnovije lansiranje uslijedilo je nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao da će proizvoditi “eksponencijalno” više nuklearnog oružja i osigurati da budu spremni za upotrebu “u bilo kom trenutku“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve