Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

CBCG tražila ocjenu Kodeksa transparentnosti od MMF-a

Cecilia Melo Fernandes, koja predvodi TCR tim, istakla je da MMF pozdravlja inicijativu CBCG i njenu posvećenost unapređenju transparentnosti

Guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović sa saradnicima održala je danas uvodni sastanak sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji boravi u Crnoj Gori povodom sprovođenja ocjene Kodeksa transparentnosti centralnih banaka (Transparency Code Review – TCR). CBCG je zatražila ovu ocjenu sa ciljem daljeg jačanja transparentnosti, odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti svojih politika.

Tokom sastanka, guvernerka Radović je izrazila zahvalnost timu MMF-a na podršci u sprovođenju ove ocjene

“CBCG je snažno posvećena unapređenju postojećih praksi, kako bismo se razvijali kao otvorena, moderna, inkluzivna i nezavisna institucija koja radi u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana. Kroz ovu saradnju sa MMF-om, CBCG čini još jedan korak ka jačanju povjerenja javnosti, podižući nivo svoje odgovornosti prema građanima i svim zainteresovanim stranama”, kazala je guvernerka.

Cecilia Melo Fernandes, koja predvodi TCR tim, istakla je da MMF pozdravlja inicijativu CBCG i njenu posvećenost unapređenju transparentnosti.

“Sprovođenje ocjene Kodeksa transparentnosti je važan proces za svaku centralnu banku, jer omogućava objektivnu analizu postojećih praksi i identifikaciju mogućnosti za unapređenje“, kazala je Fernandes.

Posjeta MMF tima trajaće od 11. do 25. septembra, tokom koje će se održati brojni sastanci sa različitim organizacionim jedinicama CBCG, kao i sa predstavnicima državnih institucija, finansijskog sektora, medija i akademske zajednice.

Ocjena transparentnosti politika CBCG će biti bazirana na Kodeksu MMF-a o transparentnosti centralnih banaka. Riječ je o međunarodnom kodeksu koji omogućava centralnim bankama da analiziraju svoje prakse transparentnosti, posebno u dijelu upravljanja, sprovođenja politika i ispunjavanja funkcija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve