Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Svi budni snovi, nade, ”srpski svet” i naučna fantastika

''Doktorske studije iz naučne fantastike očigledno su mu podarile svemirski brod kojim svakog jutra leti u daleku ''lepu Srbadiju''. Tamo, kažu, orlovi smetaju a sve zastave slobodno se vijore - samo da nisu crnogorske, naravno. Jer, što će nam Crna Gora, kad imamo njegovu ''lepu'', fantastičnu Srbiju u kojoj nema mjesta za Crnogorce, Bošnjake, Hrvate, Albance, Jevreje, Rome i druge narode – osim ako ne žele da budu statisti u njegovom SF carstvu''

Piše: Božidar PROROČIĆ

Izgleda da naš dragi Budimir Aleksić više ne živi među nama običnim smrtnicima, već se otisnuo u neku paralelnu dimenziju, onu iz njegovih snova o „srpskom svetu.“ Doktorske studije iz naučne fantastike očigledno su mu podarile svemirski brod kojim svakog jutra leti u daleku „lepu Srbadiju.“ Tamo, kažu, orlovi smetaju a sve zastave slobodno se vijore – samo da nisu crnogorske, naravno. Jer, što će nam Crna Gora, kad imamo njegovu ,,lepu“, fantastičnu Srbiju u kojoj nema mjesta za Crnogorce, Bošnjake, Hrvate, Albance, Jevreje, Rome i druge narode – osim ako ne žele da budu statisti u njegovom SF carstvu.

Budimir Aleksić, vrhovni komandant svemirskog broda „Lepa Srbija“, otisnuo se u misiju osvajanja dimenzija koje samo on može da vidi. Dok se većina bavi svakodnevnim problemima, Budo putuje kroz galaksije „srpskog sveta“, tražeći mitsku zastavu koja se vijori iznad svijeta đe Crna Gora ne postoji a svi su Srbi – čak i vanzemaljci. Čudo jedno kako je uspio da doktorira na temu naučne fantastike, jer realnost je odavno napustio. Njegov svemirski brod redovno kruži iznad Crne Gore, ali ne slijeće – možda zato što su Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati, Albanci, Romi i svi ostali na zemlji „nepoželjni putnici“ na toj vožnji.

Vlast? Pa, to je cilj svake njegove kosmičke ekspedicije. Osvojiti planetu, ali samo ako je svi stanovnici prefarbaju u boje koje njemu odgovaraju. Zaboravi na zastavu sa orlom – ne uklapa se u Budin SF scenario. Kad se jednog dana vrati na Zemlju, možda će shvatiti da njegova „Lepa Srbija“ postoji samo u scenariju nekog propalog holivudskog filma a Crna Gora, sa svim svojim narodima, i dalje diše i ide naprijed – bez kosmičkih brodova i naučno-fantastičnih likova.

Dragi SF Budimire,

Tebe je svemir zauvijek oteo realnosti. Dok mi ostali hodamo ovom zemljom, ti se već odavno voziš kroz nebeske autoputeve paralelnih dimenzija, đe tvoji „sveti Srbi“ vladaju galaksijama a Crna Gora? E ona je neđe u zapećku kosmosa, zaboravljena i izbrisana iz svih zvjezdanih mapa.

Tamo u tvom svijetu, vjerovatno ima i neka intergalaktička konferencija đe se raspravlja kako da se unište sve boje koje nisu dovoljno „srpske.“ Zamisli, čak ni vanzemaljci ne smiju nositi crnogorske zastave jer – kako bi to izgledalo? Tvoj naučno-fantastični san o „Lepoj Srbiji“ širi se brzinom svjetlosti, ali nažalost, samo u tvojoj glavi. Možda na tom brodu imaš i neku tajnu sobu sa doktoratom iz kosmičke fantastike, đe vježbaš kako da ubijediš sve oko sebe da je ta dimenzija jedina realnost. Ali, vidiš, nama ovđe na Zemlji, stvarnost izgleda malo drugačije.

Dok ti sanjaš o „lepoj Srbadiji“ i skupljaš svemirske trofeje, Crna Gora ti postaje sve manja tačka na horizontu. A kad se konačno probudiš iz tog svemirskog sna, možda ćeš shvatiti da ta „Lepa Srbija“ postoji samo u tvojoj glavi, neđe između orbitera i meteora. U međuvremenu, mi ovdje na planeti Zemlji nastavljamo sa našim životima, sa svim našim Crnogorcima, Bošnjacima, Hrvatima, Albancima, Jevrejima, Romima i drugima koji zajedno grade stvarnu Crnu Goru – onu bez tvojih svemirskih fantazija.

Ali ne brini, dragi SF Budimire, uvijek će biti mjesta za tebe u svemiru, bar u nekoj dalekoj galaksiji đe svi nose „Lepu Srbiju“ na reveru i niko ne postavlja nezgodna pitanja o realnosti. Kad se jednog dana sretneš sa pravim vanzemaljcima, bar im reci da ostave mjesta za nas ostale na toj tvojoj nebeskoj ekspediciji – možda nam svima zatreba malo odmora od stvarnosti!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve