Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Jakšić Stojanović sa delegacijom UNICEF-a: Reforma obrazovnog sistema od suštinskog značaja za napredak Crne Gore ka članstvu u EU

Kako je saopšteno iz MPNI, Jakšić-Stojanović je izrazila zahvalnost na dosadašnjoj saradnji sa UNICEF-om, naročito u oblastima inkluzivnog obrazovanja i zaštite djece, te je istakla važnost zajedničkog rada u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja za sve učenike

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić- Stojanović, razgovarala je sa visokom delegacijom UNICEF-a, koju je predvodio gospodin Mikel Servadei, novi šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. Sastanku su prisutvovale i Sabina Žunić, zamjenica šefa predstavništva, i Jelena Perović, koordinatorka za komunikacije UNICEF-a.

Kako je saopšteno iz MPNI, Jakšić-Stojanović je izrazila zahvalnost na dosadašnjoj saradnji sa UNICEF-om, naročito u oblastima inkluzivnog obrazovanja i zaštite djece, te je istakla važnost zajedničkog rada u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja za sve učenike.

Jakšić-Stojanović je naglasila spremnost Ministarstva da aktivno realizuje inicijative koje promovišu prava djeteta, s posebnim akcentom na djecu iz najranjivijih grupa.

“Sastanak je bio prilika za potvrdu zajedničke posvećenosti ka unapređenju sistema obrazovanja i dječje zaštite u Crnoj Gori, a postignuta je saglasnost o prioritetima dodatno je ojačala osnovu za buduću saradnju”, kazali su iz MPNI.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikele Servadei, saglasio se sa ministarkom da je razvoj nove Strategije reforme sistema obrazovanja za period 2025-2035, u konsultaciji sa svim zainteresovanima, a posebno nastavnicima, učenicima i roditeljima, ključni prioritet.

On je istakao da je reforma obrazovnog sistema od suštinskog značaja za napredak Crne Gore ka članstvu u EU, jer će uveliko doprinijeti obezbjeđivanju jednakih prava i mogućnosti svoj djeci, a posebno onoj koja žive u siromaštvu, djeci sa smetnjama u razvoju, romskoj i djeci iz drugih manjina.

„Reforma sistema obrazovanja je neophodna u digitalnom dobu. Svoj djeci i mladima treba da pružimo podršku da razvijaju životne vještine, a to podrazumijeva socio-emocionalno učenje, digitalnu pismenost izvan društvenih mreža, usmjeravanje pri izboru budućeg zanimanja i obrazovanje o klimatskim promjenama. UNICEF će, zajedno s EU, ubrzati napore kako bi podržao Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da postigne ovaj bitan cilj“, poručio je Servadei.

Šef predstavništva UNICEF-a je čestitao ministarki na poboljšanju školske infrastrukture i na povećanju broja medijatora za djecu iz manjinskih grupa. Servadei je saglasan s ministarkom da je za rješavanje problema transporta najugroženije djece neophodno dugoročno, sistemsko rješenje koje zahtijeva adekvatne investicije iz lokalnih i nacionalnog budžeta u budućnosti.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija se zahvaljuje UNICEF-u na produktivnom dijalogu i kontinuiranoj podršci u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, koji imaju za cilj dobrobit svakog djeteta u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve