Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Forca o blokadi Božaja: Jadan pokušaj velikorsrpskih politika da destabilizuje prilike u Crnoj Gori

''Zabrinuti smo i osuđujemo demonstraciju velikosrpske politike na graničnom prelazu Hani i Hotit – Božaj 8. septembra 2024. godine, to je jadan pokušaj destabilizacija prilika u Crnoj Gori na koji Albanci nijesu nasjeli'', navode u saopštenju

Prelivanje beogradske politike u Crnoj Gori postaje zabrinjavajuće ne samo za Albance već i za Crnu Goru i region, saopšteno je medijima iz Narodne demokratske snage Forca.

“Zabrinuti smo i osuđujemo demonstraciju velikosrpske politike na graničnom prelazu Hani i Hotit – Božaj 8. septembra 2024. godine, to je jadan pokušaj destabilizacija prilika u Crnoj Gori na koji Albanci nijesu nasjeli”, navode u saopštenju.

Sam čin, prema njihovim riječima, ne zaslužuje nikakav komentar, ali zato ćutanje administracije itekako zaslužuje.

“Na graničnom prelazu Božaj organi reda su dozvolili ovu demonstraciju, provocirajući pritom bespotrebno Republiku Albaniju, kredibilnu članicu NATO savezasa kojom Crna Gora, bar zvanično pretenduje da ima prijateljske i dobrosusjedske odnose, a koju su tokom 2023. godine građani Crne Gore ostvarili 636 000 posjeta. Svakako da ovim činom nije ugrožena bezbjednost Republike Albanije a još manje Republike Kosovo. Međutim ono što se ovakvim i sličnim demonstracijama čini je podrivanje međunarodnog subjektiviteta i integriteta Crne Gore kao članice NATO Alijanse”, kazali su oni.

Kako navode jasno je da je ova neformalna grupa ovim činom iskazala decenijske i čak stoljetne neformalne sentimente određenih političkih grupacija u Srbiji.

“Međutim, ćutanje administracije o ovome jeste iskaz odobravanja ili pak zvanične podrške prelivanja političke volje Beograda. Zato, pozivamo zvanično premijera, koji vodi unutrašnju i spoljnu politiku da se jasno distancira od ovakvih akcija i potvrdi jasno da nijednim činjenjem ili nečinjenjem državnih organa ubuduće omogućiti slični iskazi neprijateljstva ili sputavanja od spoljno-političkog stava o priznavanju Kosova, dobrosusjedskih odnosa sa svim državama i aktivnom učešću u NATO Alijansi”, saopšteno je.

Prizivanjem da se nešto vrati i da će se neko vratiti, neminovno, ističu iz Force, povlači i vraćanje u neslavne epizode iz prošlosti u kojoj smo mi, Albanci, bili žrtve.

“Međutim, albanski narod u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji ne gleda u prošlost već u bolju budućnost građana svih država na Balkanu. Za tu budućnost, vrijedno se radi individualno i kolektivno, na svojim ognjištima i u dijaspori, vitalni i spremni sa naučenim lekcijama iz prošlosti”, zaključuju iz Force u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BigJohnson
10.09.2024-18:36 18:36

Greote sto vam rade velji prijatelji!

RIR
10.09.2024-18:55 18:55

…trebali su ih puštit da uđu u AL -da vidimo ko je operisan od junačina …!

Caramdjordje
10.09.2024-21:01 21:01

Potpuno se slazem sa saoostenjem,policija je morala da reaguje,ali Nick i ekipa su u koaliciji sa unistiteljima Crne Gore cija je to parola,a na zalost su u vlasti